Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата

© Юлия ЛазароваПарламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното, които трябва да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението, което дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дебат за създаване на временна парламентарна комисия по енергийната криза, бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без ДПС, които не участваха в гласуването с мотив, че решението е "динена кора" и е противозаконно.


В изчетения от трибуната проект на решение от Десислава Атанасова, която обяви, че с него ще се направи нещо смислено за българите и бизнеса, не бе посочен срок, в който мораториумът ще важи. В момента обаче цените на тока, парното и топлата вода са по-високи от тези на 1 януари 2021 г., тъй като поскъпнаха от 1 юли, т.е. след решението на парламента трябва да се понижат.


Освен това по предложение на "Продължаваме промяната" бе създадена временна парламентарна комисия, която за един месец трябва да мисли предложения за справяне с енергийната криза в страната, да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока. "За" създаване на комисията гласуваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС, които бяха "против" и "въздържал се".
Председател на временната комисия ще е Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", а нейни членове - Венко Събрутов от "Продължаваме промяната", Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от БСП, Иво Атанасов и Тихомир Тенчев от "Има такъв народ", Ивайло Мирчев и Владислав Панев от "Демократична България" и Николай Дренчев и Искра Михайлова от "Възраждане".


По-късно днес създадена временна комисия се събра на извънредно заседание, за да промени решението за мораториума върху цените на тока, парното и водата. Причината - макар и по неофициална информация председателите на парламентарните групи в коалицията между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" да са взели решение предложението на ГЕРБ-СДС за мораториум да бъде подкрепено, има мнения, че в него има грешки, а има и депутати, които не са разбрали какво гласуват. Преди това в Министерския съвет новият шеф на кабинета на премиер Лена Бориславова обяви, че решението за мораториума е некомпетентно и трябва да бъде прегласувано. Накрая комисията реши, че мораториумът ще бъде прегласуван утре, а цените ще се замразят на сегашните нива до края на март догодина. (още вижте тук и тук).


Защо парламентът пое енергийната криза


В понеделник Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчисли, че от 1 януари цената на тока за бита трябва да поскъпне средно със 11.51 на сто, а на топлоенергията - средно с 12.8 на сто, но близо 30 на сто в столицата. Във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че е изненадан, че предложението е в деня на избирането на новото правителство, а Министерският съвет реши да направи спешен анализ на искането на енергийния регулатор.


"В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависима законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви интереси с корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, защото нямаме прокуратура", обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Иван Михнев, мотивирайки предложението за временна комисия по енергийната криза в пленарната зала днес. Според него предложението на регулатора за по-високи цени в деня на избиране на правителството е политическо и се прави посред зима.


От групата на ГЕРБ-СДС критикуваха инициативата на "Продължаваме промяната" с мотива, че е написано "на коляно" и като "през гугъл транслейт" с една цел - "да се отнеме огънят от правителството" (по думите на Делян Добрев) и "парламентът да стане виновен, че не е спрял увеличението на цената на тока" (по думите на Тома Биков).


Според различни депутати от ГЕРБ-СДС няма основание за такава комисия, защото "енергийна криза няма", а "парламентът не може да се меси в работата на независимия енергиен регулатор и да взема решения за цените на тока" (по думите на Теменужка Петрова). Припомнено бе, че председател на КЕВР е дългогодишният депутат от ДСБ (партия, член на "Демократична България") Иван Иванов. Бившите управляващи предложиха да няма комисия за "енергийната криза", а да се предложат законови промени с мерки срещу цените, но да има комисия за COVID кризата.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев обяви, че създаването на комисията не е незаконно, а колегата му от БСП Филип Попов призова ГЕРБ-СДС да спрат да демагогстват и да не обвиняват "хан Крум, Омуртаг и служебното правителство за кризата". Попов после припомни, че "ГЕРБ има и колос в енергетиката - Гинка Върбакова".


Според Рамадан Аталай от ДПС или трябва да се пипне ДДС, или да се намали акцизът, за да не се повишава цената за битовите потребители. Колегата му от "Демократична България" Мартин Димитров каза, че по принцип е против диференцирана ставка за ДДС, но това е временна мярка, която новата парламентарна комисия може да предложи. И двамата защитиха създаването на комисията в Народното събрание, а от "Има такъв народ" казаха, че тя трябва да установи кой какви интереси в енергетиката има.


Как се стигна до мораториум


Накрая на дебатите без да уточни до кога Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, чиято група търсеше всякакви аргументи да няма временна комисия, предложи "мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлоенергията на нивата от 1 януари 2021 г.", каквото предложение имал и социалният министър от БСП Георги Гьоков, а Рамадан Аталай от ДПС я обвини в популизъм и предложи идеята да не се подлага на гласуване, тъй като времето на ГЕРБ-СДС за изказвания бе свършило. Според него с мораториум парламентът се меси на борсата.


Изненадващо бе дадена почивка по искане на "Продължаваме промяната". След нея Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обяви, че е щастлив, че предложението за мораториум идва именно от бившите управляващи и ще го подкрепи. Други изказвания нямаше, но всички партии без ДПС гласуваха "за".


Другата седмица се очаква парламентът да състави и редовни комисии, в т.ч. и енергийна. Предстои да се проведе и избор за нов председател на КЕВР, тъй като мандатът на настоящия е изтекъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK