"Допуснали сме грешка": Депутатите ще прегласуват мораториума за цената на тока

"Допуснали сме грешка": Депутатите ще прегласуват мораториума за цената на тока

© Цветелина Белутова, КапиталНа заседанието на Народното събраните утре (16 декември) депутатите ще гласуват наново решението си от днес за мораториум върху цената на тока, като новата концепция е електричеството от 1 януари за битовите потребители да бъде на сегашните цени и да важи до края на март. Това реши на извънредно първо заседание временната комисия за енергийната криза, след като по-рано с гласовете на всички освен ДПС бе прието предложението на ГЕРБ-СДС от началото на годината цената на тока да се върне към нивата от януари 2021 г.


След заседанието на временната комисия на въпрос на "Дневник" защо се е наложило темата да бъде отново обсъждана, вместо по-рано в пленарна зала да бъде отхвърлена идеята на ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" отговори: "В зала не стана ясно кой точно регулаторен период се предлага - дали януари, дали юни". Допълни, че Десислава Атанасова от партията на Бойко Борисов само е изчела предложението, като то не е било представено писмено на депутатите, за да се запознаят с него".


Действаме според ситуацията, пишем решения и гледаме да влезем в релси.


Радослав Рибарски,

депутат
По думите на Рибарски, който е и председател на временната комисия за енергийната криза, мораториумът е крайна мярка, която ще действа за най-много три месеца, а дотогава депутатите трябва да сменят настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чийто мандат е изтекъл. По-рано в сряда Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" заяви, че заради изтеклия мандат на някои от членовете на комисията и нейният председател органът е нелегитимен. Внасянето на предложението ѝ за увеличаване на цената на тока от 1 януари в първия ден на новото правителство Гюров определи като "политическа акция".


Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане на увеличение на цените е една професионално подготвена схема.


Андрей Гюров,

депутат


"Според мен мнозинството не разбра какво гласува, тоест имаше нужда от корекции в тази временна комисия, така че добре че я има", коментира и Владислав Панев от "Демократична България". Още по време на дискусията в комисия той заяви, че каквото и да е определяне на цените на тока от страна на държавата "е тревожен сигнал към бизнеса" и подкрепи предложението на Румен Гечев от "БСП за България", че фиксирането на цената на електричеството от страна на парламента трябва да е временно - до края на март.


Драгомир Стойнев от "БСП за България" още по време на дискусията в комисията заключи: "Оказа се, че сме допуснали грешка". По всяка вероятност той има предвид, че в предложението на ГЕРБ-СДС е било заложено от 2022 г. да се върнат цените на тока от януари 2021 г., въпреки че от средата на настоящата година цените са значително по-високи.


Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изрази неодобрение, че извънредното заседание на комисията е свикано в твърде кратък срок, в разрез с правилата за работа на парламента. Възползва се от възможността да отбележи, че в пленарна зала никоя от политическите формации, подкрепили предложението ѝ, не са изразили възражения в пленарна зала.


Ивайло Мирчев от "Демократична България" отбеляза, че при следващите заседания на временната комисия за енергийната криза следва да бъде обсъдено как ще бъдат компенсирани енергоразпределителните дружества, както и "Топлофикация", защото мораториумът можел да "доведе до реален фалит" топлинното дружество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK