Божидар Божанов: До три месеца министерство, след това персонална идентификация през смартфон

Божидар Божанов: До три месеца министерство, след това персонална идентификация през смартфон

© Юлия ЛазароваДо три месеца трябва да бъде създадено министерството на електронното управление. Такъв срок постави днес министърът Божидар Божанов, един от тримата представители на "Демократична България" в кабинета "Петков". Той представи целите си, като поясни, че засега ще работи в сградата на Държавна агенция "Електронно управление" и с наличния кадрови ресурс. Когато бъде създадено министерството, то ще бъде наследник на сградата и персонала на агенцията. Красимир Симонски, председател на агенцията, заяви, че познава Божанов и счита, че той е изключително подходящ избор за поста.


Божанов заяви, че визията му е да постави гражданите и бизнеса в центъра, като те престанат да бъдат куриери на администрацията.


"Аз съм IT експерт. Работил съм в сферата на електронното управление. Законодателната част не ми е чужда. Визията ми, която е залегнала в предизборната програма на "Демократична България", както и в последващото споразумение, е да поставим гражданите и бизнеса в центъра на административното обслужване. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията", представи се той.
Като конкретни цели той начерта доразвиване на електронната идентификация, като до 6 месеца трябва да бъде създадено приложение за смартфон, което да е алтернатива на личната карта. По думите му електронните подписи не са удобни, а електронната идентификация е "забила" в съда в Люксембург. Новите лични карти с чип също трябва да бъдат въведени.


За регистрите Божанов обясни, че ще бъдат развивани от министерството, но контролът ще е външен. Поиска Търговският регистър да стане отворен и машинно четим.

Божанов очерта и средносрочните и дългосрочните мерки, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното управление - премахване на 80% от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията.
Ще работи за отпадане на удостоверенията за липса на задължения и семейно положение, както и печатите, синият талон към шофьорската книжка и стикерите на предното стъкло на автомобилите. Час за преглед преди регистрация на кола в КАТ пък трябва да може да се запазва онлайн. За това е говорил с вътрешния министър Бойко Рашков, който е заявил готовност за съдействие. Според него трудовата книжка също трябва да отпадне.


Други основни цели са създаване на електронни строителни разрешения, за да "не може администрацията да каже "елате на място, за да оправим нещата". Божанов поиска и доизграждане на здравно-информационната система.


Новият министър подчерта, че е много важно гражданите да вярват в работата на ведомството, за да бъде постигнато по-високо ниво на киберсигурността.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK