"Галъп": Служебният кабинет и Стефан Янев получават рядко срещано одобрение за работата си

"Галъп": Служебният кабинет и Стефан Янев получават рядко срещано одобрение за работата си

© Надежда Чипева, КапиталРавносметката за общественото доверие във втория служебен кабинет (16 септември - 13 декември) в края на неговото управление е положителна. Бившият премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев пък е сред малкото политическите фигури в страната с положителен рейтинг. Това сочи проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан". То е проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 души по метода "лице в лице".


На изричен въпрос 50.1% от пълнолетните българи са посочили, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета (35.5%) нямат, а 14.4% не могат да преценят.


"Положителният баланс на доверие е рядко срещан при българските институции", коментират от "Галъп".
Симпатизиращите на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в служебното правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета "Янев", а над 80% са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП - над 80% от тях имат доверие в служебния кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" доверието е по-скоро високо - около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС има висок дял на колебаещите се - около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.


Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва периода с висок рейтинг. 44.7% от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35.8% нямат доверие в него, 13.8% се колебаят, а останалите (5.7%) не са го чували. Нагласите към служебния премиер според партийните предпочитания на респондентите сa почти идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в своите негативни оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са и електоратите на ДПС и "Възраждане", като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание. Сред привържениците на БСП пък личи и най-сериозната подкрепа към служебния премиер - около 80%. Сред останалите парламентарно представени партии - "Има такъв народ", "Продължаваме промяната и "Демократична България", оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70% от всички запитани.

Стефан Янев остава и една от малкото политически фигури с положителен рейтинг, при които доверието е повече от недоверието. Начело на тази класация е президентът Румен Радев (57.9% доверие, 32.9% недоверие). С по-скоро положителен рейтинг в момента, по данни на "Галъп", които не са представени, са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев.

"Всички останали публични фигури остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели - макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период", обобщават от "Галъп".


Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 души по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK