На среща в Брюксел Кирил Петков заговори за втори мост на Дунав до Русе за отбранителни цели

На среща в Брюксел Кирил Петков заговори за втори мост на Дунав до Русе за отбранителни цели

© Правителствена информационна пресслужбаСтрупване на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море са били част от темите, които са обсъждали Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на първата визита на новия премиер в Брюксел. Двамата изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен.


България e получила изключително висока оценка за усилията и приноса си за стабилността в региона на Западните Балкани, съобщава БНТ. Високо се оценява и фактът, че България препотвърждава ангажимента си да продължи увеличаването на разходите за отбрана.


Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на алианса в България
"Евентуална руска агресия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна биха имали много сериозни икономически и политически последствия. В момента около Украйна наблюдаваме значително, постепенно и продължаващо струпване на руски войски - въоръжени подразделения, артилерия , танкове, електронни бой системи, дронове и десетки хиляди военни в бойна готовност. Няма яснота относно намеренията зад тези действия, но Русия е използвала военна сила срещу Украйна и преди. Надяваме се на добър сценарий, но се готвим за лошия. Виждаме и все по-агресивна реторика от руска страна, определяне на червени линии и това предизвиква нарастващо безпокойство у съюзниците", заяви след срещата Столтенберг.


Добави, че НАТО следи отблизо действията на Русия, увеличило е разузнавателните си способности за следене, споделя разузнавателна информация и продължава да оказва подкрепа на Украйна с обучения и оборудване.


"Ние трябва да гарантираме, че можем да защитим всички съюзници от НАТО. Не виждаме непосредствена заплаха над нито един съюзник от НАТО, но виждаме нараснало напрежение. Това с особена сила важи за съюзниците от региона на Черно море и България е една от тях", каза Столтенберг.


Петков отвърна, че може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за отбранителни цели.


"Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана", заяви на английски език Кирил Петков.


България планира да има постоянна комуникация и конструктивен подход и по темата за Украйна и Русия, добави той.


"Позицията ни е в пълен синхрон с тази на НАТО и на ЕС, както сме заявили много ясно. Истински вярваме, че дипломатическия и мирен подход към потенциалните конфликти е най-добрия начин да се постига напредък. И се радвам че и вие потвърдихте това. Това е първата ни среща. Поканих ви в България, ще съм много щастлив да имаме възможност за по-подробен разговор при следващата ни среща. И когато става дума за инвестиции в отбрана, в нова военна инфраструктура, за модернизация, мисля, че има много какво да спечелим от подобни инвестиции, особено ако са направени с умен и стратегически подход. Това би подпомогнало и натовските способности, но също и икономическото развитие на България", обобщи Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK