Коалиционен партньор критикува Кирил Петков, че не е направил интервю за COVID-19 с антиваксър

Коалиционен партньор критикува Кирил Петков, че не е направил интервю за COVID-19 с антиваксър

© Юлия Лазарова



Зам.-председателят на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", Тошко Йорданов използва парламентарната трибуна, за да критикува премиера Кирил Петков, че не е направил интервю със специалист, който има съмнения за ваксините срещу COVID-19. Това е поредният отпор на партията на Слави Трифонов срещу изпълнителната власт, в която участва, заради инициативи за засилване на ваксинацията, в т.ч. и въвеждане на т.нар. зелени COVID сертификати в държавната администрация.


По-рано днес премиерът Кирил Петков влезе в ролята на журналист и направи над 40-минутно интервю със своя съветник по въпросите на COVID-19 проф. Радка Аргирова. В него тя казва, че заради ниското ниво на ваксинация България може да се превърне в COVID-гето, което ще засегне туризма, икономиката и възможностите за пътуване. След това министър-председателят обяви еднократна помощ от 75 лв. за всеки ваксиниран пенсионер над 65 г.


Интервюто бе споменато в дебат в парламента по предложение на партия "Възраждане" за създаване на временна анкетна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при въвеждането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Оказа се, че единствено "Има такъв народ" от управляващите подкрепя решението, а според имунолога Андрей Чорбанов така ще се намали противопоставянето на хората със и без зелен сертификат.




При дебатите депутатът от "Продължаваме промяната" Виктор Насър каза, че има достатъчно информация за ваксините, и даде за пример интервюто на премиера. С думите "Репликирам единия, да се сеща другия" зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че щеше да е вярно, че има информация по въпроса, ако имаше и интервю със специалист, който има съмнения за ваксините.


Искрите между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" по темата продължиха след изказване на председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев от "Продължаваме промяната", който каза, че докато в цяла Европа се изказват мнения, че празниците трябва да бъдат изкарани скромно и без струпвания, в българския парламент се обсъжда дали да има мерки. Той призова да не трябва да се доказва, че земята е плоска.


"Дали ви приличам на човек, който вярва, че земята е плоска", отвърна Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", след което подкрепи създаването на комисията.


Тъй като не стигна времето, пленарното заседание завърши без гласуване, но с емоционално изказване на депутата от "БСП за България" Емил Георгиев, който каза как един месец е бил в болница с COVID-19, два дни е бил в кома и е оживял благодарение на лекарите. Той допълни: "Сблъсках се с този жесток звяр. Не си правете майтап, защото ни чака нова вълна."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK