Премиерът назначи Тома Белев и още петима нови зам.-министри

Премиерът назначи Тома Белев и още петима нови зам.-министри

© Правителствена пресслужбаМинистър-председателят Кирил Петков е подписал заповед за назначаване на шестима зам.-министри. Това са Стоян Темелакиев, който е назначен за зам.-министър на вътрешните работи, доц. д-р Георги Йорданов - зам.-министър на здравеопазването, Стефан Бурджев - зам.-министър на земеделието, Тома Белев и Николай Сиджимов - зам.-министри на околната среда и водите и Ива Петрова - зам.-министър на енергетиката.


Това са поредните назначения на зам.-министри. Преди ден бяха назначени тринадесет, а после - още петима.


Новият зам.-министър на вътрешните работи Стоян Темелакиев има магистърска степен по право в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Дълги години работи на различни позиции в системата на МВР, сред които зам.-директор на ГДБОП в периода 2015 - 2020 г., а от юли 2020 г. до момента е заемал длъжността заместник главен секретар на Министерството на вътрешните работи.
Зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов е магистър по стоматология и по здравен мениджмънт. Бил е народен представител от БСП в 44-ото Народно събрание. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ - Пловдив. А в периода 2011 - 2014 г. е бил управител на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив.


Новият зам.-министър на земеделието Стефан Бурджев е народен представител от БСП в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Заемал е поста зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите в 46-ото Народно събрание. Магистър е по международни икономически отношения.


Единият от зам.-министрите на околната среда и водите Тома Белев е дългогодишен експерт по управление на защитените територии в България. Белев в продължение на 13 години е бил директор на природен парк "Витоша". Досега е общински съветник в Столичния общински съвет и член на постоянните комисии по околна среда, по устройство на територията и по транспорт. Той е магистър по горско стопанство - опазване на природната среда в Лесотехническия университет.


Другият зам.-министър на околната среда и водите Николай Сиджимов е работил дълги години в сектора на управление на отпадъците и развитие на местната администрация. Магистър е по екология и опазване на околната среда. Дипломант на Института по зоология, БАН.


Новият зам.-министър на енергетиката Ива Петрова е работила в министерството от 2000 г. до 2009 г., като е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти. От февруари 2009 г. до края на юни 2010 г. е директор "Проекти и инвестиции" в Българския енергиен холдинг. Магистър е по стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски". Завършила и University of Birmingham във Великобритания.


С друга заповед на министър-председателя Кирил Петков са освободени двама зам.-министри на финансите - Моника Димитрова-Бийчър и Ивайло Христов, както и двама зам.-министри на вътрешните работи - Венцислав Катинов и Емил Ганчев, съобщават от Правителствената информационна служба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK