Атанас Атанасов: Изказването на Слави Трифонов за Северна Македония е особена ирония

Атанас Атанасов: Изказването на Слави Трифонов за Северна Македония е особена ирония

© Юлия ЛазароваСъпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като особена ирония вчерашния коментар на Слави Трифонов, че в замяна на съгласието на България за приемане на Северна Македония в Европейския съюз трябва да отпаднат визите за влизане в САЩ за българите и България да бъде приета незабавно в шенгенското пространство. Пред "Нова телевизия" Атанасов коментира, че падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.


"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".


Атанасов, който е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, поиска Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да докладва на правителството по повод информацията, че държавната компания "Булгаргаз" я е уведомила преди празниците, че конкурентни интереси в страната се опитват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан. Това ставало, като се компрометира публично споразумението с Баку от 2013 г. за внос на 1 млрд. куб. м годишно. Според Атанасов става дума за умишлена провокация.
Според Атанасов здравеопазването и енергетиката трябва да бъдат наблюдавани непрекъснато от министър-председателя Кирил Петков.


"В Българския енергиен холдинг бяха заложени мини от бившите управляващи. Вчера слушах Борисов да е загрижен за енергийната сигурност на страната. За 12 години къде е неговата диверсификация? За една година прекара тръбата от Русия за Сърбия за сметка на българския бюджет. Липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес ни доведе до това положение. Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност", коментира Атанасов.


Според него председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е изключително почтен човек, който е допринесъл за независимостта на комисията. Премиерът Кирил Петков вече неведнъж заяви, че планира да смени Иванов, чийто мандат е изтекъл. Той видя и преднамереност в решението на комисията за повишение на цената на природния газ с 30% от 1 януари. По този повод Атанасов коментира, че Петков се е объркал.


"Регулаторът е независим и решенията, които взима са по предложения на дружествата. За цената на газа - предложението е от държавното дружество Булгаргаз", смята той.


Атанасов заяви, че комисията по сигурност и обществен ред ще търси начин да разсече възела между прокуратурата и МВР. Намерението на прокуратурата да разпита вътрешния министър Бойко Рашков за отклонените средства за строеж на магистрала "Хемус" Атанасов определи като активно мероприятие, "с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK