Месеци или години: ГЕРБ и управляващите спориха кой е виновен, че няма газова връзка с Гърция

Александър Николов

© Юлия Лазарова

Александър НиколовЦелта на новото управление е газовата връзка с Гърция да бъде въведена в експлоатация преди юли тази година, за да е готова преди следващия отоплителен сезон. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на изслушване в парламента за забавянето в строителството на интерконектора и очакваното начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

Изслушването беше инициирано от ГЕРБ и премина не без остри реплики и взаимни обвинения между бившите и сегашните управляващи кой носи вината за забавянето. Партията на бившия премиер Бойко Борисов инициира два часа обсъждане по въпроса за газопровода, който се бави повече от 12 г. ,а сега пита защо за 8 месеца, след като не е на власт, не е готов.


"Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природния газ. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година", заяви Жеко Станков от ГЕРБ.


"Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти", заяви енергийният министър Александър Николов.
Липсата на газови връзки, които да свържат България с алтернативни на руските доставки пътища, се прояви през януари 2009 г., когато заради конфликт с Украйна Русия спря подаването и към България. Оттогава до днес интерконекторът, по който България очаква да потече в пълнота азерски газ, все още не е построен, а крайният срок за пуска - първоначално до 2013 г., многократно е удължаван. Днешната дискусия в Народното събрание протече на фона на растящи цени на горивото и невъзможността да бъде внесен по-евтиният към момента газ от Азербайджан.


Министърът подчерта, че заради забавянето на проекта България ще настоява за компенсации от страна на строителя - 90 хил. евро дневно. По думите му е имало и искане за отлагане на проекта от страна на изпълнителя, правителството на България обаче не го е уважило.


Министърът на енергетиката при последното управление на ГЕРБ Теменужка Петкова заяви: "На няколко пъти споменахте моето име, като подписано от Теменужка Петкова, сякаш съм подписала някакви смъртни присъди на някого, а не това, което реално е направено, за да можем този проект да ви го оставим във вида, в който е в момента", каза тя.


Петкова обвини двете служебни правителства на Румен Радев, че са имали само една задача: в рамките на 8-те месеца от удължаване на срока на договора да бъде готов интерконекторът. "Не успяхте дори с това да се справите", заяви тя и добави: "По-важно за вас беше да се изчегърта ГЕРБ".


Теменужка Петкова

© Юлия Лазарова

Теменужка Петкова


"Ако този патос на ГЕРБ беше вложен в проекта, той щеше да бъде реализиран отдавна", отговори министър Николов. Той припомни, че преди май 2021 г. на строителството на интерконектора са направени 7 посещения от Бойко Борисов, само едно от които е с министъра на енергетиката. След май 2021 г. министърът на енергетиката от служебното правителство посещава проекта, а в рамките на две седмици министър-председателят Кирил Петков се е срещал с премиера на Гърция. Насрочени са срещи с министъра на енергетиката на Гърция, както и с представители на компания "Авакс" с цел да се ускори изграждането", каза Николов. Теменужка Петкова му отговори, че е била поне два пъти месечно на обекта, "не знам кой ви е правил тази справка" - обърна се тя към Николов. И попита каква е неустойката за просрочието, след като договорът за строителството е изтекъл на 31 декември 2021 г.


Ако този патос на ГЕРБ беше вложен в проекта, той щеше да бъде реализиран отдавна.


Александър Николов,

министър на енергетиката


Министърът на енергетиката й отговори, че писмото към компанията изпълнител "Авакс" и проектната компания Ай Си Джи Би за искане начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане е подписано от него и от вицепремиера Асен Василев. Предстои среща на борда на директорите, на която ще бъде разгледано писмото.


Жечо Станков от ГЕРБ настоя, че за осем месеца служебното правителство е забавило допълнително интерконектора. "Получихте готов проект с готово финансиране", каза той. Колегата му Делян Добрев пък добави, че винаги е имало политическа воля за изграждането на гръцката газова връзка. Според него вината за забавянето е в експертното ръководство на проектната компания.


Рамадан Аталай

© Юлия Лазарова

Рамадан Аталай


Рамадан Аталай от ДПС попита дали ще се наложи допълнително финансиране. Министърът на енергетиката отговори, че при промени в тази насока ще има внимателно обсъждане. "Самите разходи не са основната част, която следва да се наблюдава, а общият механизъм на разходи, приходи и нетни ползи за обществото", коментира той. Аталай каза още, че проектът е грешно проектиран. "12 години България и Гърция не могат да се справят с един интерконектор", заяви той и призова министъра да търси всички възможности за диверсификация.


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" запита дали има умишлено забавяне. "За конкретен саботаж не мисля, че имам право да говоря", отговори министърът.


Драгомир Стойнев от БСП смята, че проблемът се крие в начина на финансиране. Според него, ако през 2014 и 2018 г. е било осигурено по-бързото финансиране, е било възможно проектът да се реализира досега. (инвестицията е 240 млн. евро, част от които са от бюджета на Европейския съюз и са отпуснати с одобрението на Европейската комисия, а друга част е национално съфинансиране.)


Според Мартин Димитров от "Демократична България" правителството трябва да работи за това да гарантира най-изгодните цени за страната. Той каза, че проектната компания трябва да поеме ясен ангажимент да не се отлага проектът след юли.


Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадин става дума за "чудовищни загуби и безхаберие".


По време на дебата беше засегната и темата за доставките на азерски газ. По думите на Николов, ако договорът с Азербайджан е бил изпълнен, това е щяло да смекчи ситуацията в енергетиката с оглед на пазарните динамики и "ценовия шок на КЕВР".


Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българския енергиен холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%), в което акционери с равни дялове са DEPA, Гърция, и Edison, Италия. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. За момента частично газ от Азербайджан постъпва в българската газопреносна система чрез връзката Сидирокастро - Кулата, но количествата са значително по-малки от договорените 1 млрд. куб. м газ годишно. По изчисления на енергийния министър загубите за България от нереализирания газов интерконектор с Гърция могат да достигнат 1.5 млн. лв. на ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK