Партиите в "Демократична България" (пре)избират лидери

Лидерите на "Демократична България"

© Юлия Лазарова

Лидерите на "Демократична България"Преговорите за правителство и структурирането на новата власт изместиха фокуса от вътрешните проблеми в част от партиите в коалицията "Демократична България", предизвикани от слабото им изборно представяне. През януари и февруари обаче темата се връща в дневния им ред. И в трите политически формации - "Да, България", "Демократи за силна България" (ДСБ) и "Зелено движение" предстоят избори за нови лидери и управляващи органи, анализ и поставяне на бъдещи цели. Разговори с представители на партиите обаче показват, че кардинални промени в ръководствата им едва ли ще има и засега официално няма публично известни кандидатури, които да са конкуренция за лидерските места. Ако има смяна на председатели, тя ще зависи основно от оттеглянето на настоящите.


Предстоящите събрания и решенията им може би ще дадат и ориентир и за бъдещето на коалицията между трите партии - напр. дали ще участват в този формат и на местните избори през 2023 г.


"Да, България": без неочаквани изненади


Членовете на "Да, България" ще решават на националната конференция, която ще се проведе на 29 януари. Тогава ще има избор на председател на партията, на нов Национален съвет, на контролен съвет, предвидени са и промени в устава.
До днес (9 януари) пък местните структури трябва да изпращат както номинации за Националния съвет, така и за председател на партията. Очакванията са, че досегашният лидер в оставка Христо Иванов, който е и сред учредителите на "Да, България", ще бъде преизбран на поста. Ако все пак той откаже номинацията, тъй като според членове на партията имало и такава вероятност, не е известно кой може да бъде негов възможен наследник.


През ноември Иванов бе първият от лидерите на партия в "Демократична България", който подаде оставка след като резултатите от вота показаха, че обединението остава едва шеста политическа сила. В края на седмицата, той разпространи обръщение по случай пет години от създаването на партията (на 7 януари). В него той припомни, че каузата им остава България и отбелязва, че формацията е парламентарно представена, има двама министри и общински съветници в цялата страна.


Днес, повече от всякога, знаем, че [политическа организация] е единственото средство за дългосрочна промяна към добро. Знаем, че тази работа е за хора, които са оттук и не са за малко. Знаем, че минава през неуспехи, разочарования, грешки и сблъсъци със собствените ни несъвършенства. Знаем, че изисква онова неразбираемо човешко състояние - да продължиш въпреки всичко, когато има кауза. А ние кауза имаме. Да, нейното име е България. И затова - продължаваме!


Христо Иванов,

по повод пет годишнината на "Да, България"


До скоро за възможен опонент на Христо Иванов се споменаваше общинският съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов, който през октомври поиска оставката на Христо Иванов и на част от членовете на Изпълнителния съвет. Тогава Лалов обвини ръководството на "Да, България" в "недемократичност" и "клиентелистко мислене и цели". Според партийни членове обаче Лалов едва ли ще получи номинация, тъй като подкрепата към него била драстично намаляла. Освен това националната контролна комисия на "Да, България" разследва няколко сигнала срещу него.


"Зелено движение": с един председател по-малко


На 28 януари ще се проведе националната конференция на "Зелено движение". Засега и двамата досегашни лидери на партията - Борислав Сандов и Владислав Панев, заявяват, че не са взели решение дали ще се кандидатират отново. Очакванията са, че след като бе избран за заместник министър-председател по климата и министър на околната среда и водите, Сандов ще се откаже от лидерското място в "Зелено движение" по примера на Зелените в Германия - там двамата досегашни съпредседатели подадоха оставки, когато заеха министерски постове.


Кандидатурата на Владислав Панев също на този етап не е напълно сигурна, тъй като негово селфи с депутата от ДПС и санкциониран за корупция и търговия с влияние по закона "Магнитски" Делян Пеевски предизвика буря в социалните мрежи особено сред привържениците на десните формации и на зелените, както и остри реакции от представители на другите две партии. Появиха се и призиви с искания за оставката му (макар че той е в оставка от "Зелено движение" след резултатите от изборите). В резултат Панев се извини неколкократно и символично напусна ръководството на парламентарната група на "Демократична България".


На предстоящия избор на ново ръководство се гледа и като на ориентир дали партията ще остане част от обединението "Демократична България". Официално въпросът не стои на дневен ред, но сред някои привърженици на "Зелено движение" се чуват призиви за отделяне и присъединяване към мандатоносителя "Продължаваме промяната". В неофициални коментари, депутати от другите партии, коментират, че не виждат риск в това, защото зелените се смятат за най-малкия партньор, а понякога техни представители създавали повече напрежение.


Такива са се появявали между всички в коалицията. След селфито на Панев с Пеевски реакциите на депутат от ДСБ депутатските заплати да не се плащат само по банков път, също предизвика искри с представители на другите две партии.


ДСБ: Още от същото


Най-старата формация в "Демократична България" ДСБ определи дата за националната си конференция (тяхното отчетно-изборно събрание) - 12 февруари. Това се разбра от съобщение на БТА, което цитира председателя Атанас Атанасов. На заседание на Изпълнителния съвет на партията, състояло се този уикенд във Враца, е гласувана тази дата.


Агенцията цитира Атанасов, който припомня, че мандатът му като председател и този на ръководството на партията е изтекъл още през юли миналата година.


За разлика от лидерите на "Да, България" и "Зелено движение" след вота през ноември Атанас Атанасов не обяви еднозначно, че подава оставка, а единствено написа във "Фейсбук", че след съгласуване с Националното ръководство на партията ще бъде свикано национално събрание на ДСБ за избор на председател и национално ръководство. Тогава членове на партията коментираха, че това не означава непременно, че той си подава оставката, но мандатът му така или иначе бил изтекъл. Сред партийци обаче се надигнаха различни критики към Атанасов, включително и че ДСБ се обезличава, особено след като при преговорите за съставяне на правителство партията не получи нито едно министерско кресло, за разлика от "Да" България", която има две и "Зелено движение" - едно. Обяснението за това решение тогава бе, че ДСБ се е договорила да получи пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове. През миналата седмица бяха назначени четирима областни управители от ДСБ.


Претендентите за лидерската позиция засега са двама - това е досегашният председател на ДСБ Атанас Атанасов и дългогодишният председател на партията за район "Лозенец" Елена Спасова.


Тя използва критиките към Атанасов, за да заяви при обявяването на кандидатурата си, че ще направи партията и хората, които стоят зад нея по-разпознаваеми. Според източници от партията обаче тя не е сериозен претендент за поста, тъй като нямала влияние дори в местната структура.


Пред "Дневник" ерводепутатът Радан Кънев коментира, че той не би предложил кандидат за поста на ДСБ. Според него обаче ДСБ трябва да се гарантира, че партията ще работи за укрепването на "Демократична България" и да бъде естествен коректив срещу участието на БСП във властта.


Според Кънев не е важно кои ще бъдат председателите на трите партии в "Демократична България", "по-важно е коалицията да създаде собствени механизми за обсъждане на решения вътрешно, защото предстоят тежки месеци и години, с много голяма отговорност и много рискове, които се пораждат от профила на правителството".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK