"Левашки политики с невежи инструменти": ГЕРБ предупреди управляващите за грешки

Деница Сачева

© Анелия Николова

Деница СачеваДа не се окаже, че вместо с десни мерки да се правят леви политики, с невежи инструменти се правят левашки политики. С тази игра на думи Деница Сачева - депутат, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и бивш социален министър, коментира последиците от приетото от предходния парламент преизчисляване на пенсиите от 25 декември.


Заедно с колегите си Томислав Дончев и Десислава Атанасова тримата свикаха брифинг за да предупредят за грешки на новото управление в областта на пенсионното дело, опазването на личните данни и външната политика. "Наше задължение е да предпазим правителството от някои грешки", каза Сачева.


ГЕРБ ще поиска изслушване в парламента на социалния министър Георги Гьоков "да обясни какво се случва с пенсиите" след като при изплащането им след преизчислението пенсионери се оплакват, че са получили по-малко увеличение, отколкото са очаквали, други казват, че са взели под обявения среден процент от 12.5%, а трети - че са получили по-малко, отколкото през декември, въпреки обещанията на властта това да не се случва.
Въпросите на ГЕРБ засягат и това колко души са ощетени, в каква степен, по каква причина и как ще се поправи това.


"Министър Гьоков да обясни какво се случва с пенсиите, защо хората са ощетени и как през февруари ще бъдат компенсирани тези, които са получили намаляване на дохода, каза Сачева. Тя предупреди, че с предвижданите компенсации на ощетените, които правителството обещава да плати през февруари, може да настъпи още по-голямо объркване, още повече, че от 1 юли надбавките от 60 лв. заради ковид-пандемията се очаква да отпаднат.


"Нека анализират бързо и този път ефективно (...) Темата с пенсиите изисква много голяма компетентност и познания, но не може да се превръща в политическа дъвка", призова Сачева. Тя настоя управляващите да не се извиняват с методиката на Националния осигурителен институт, защото формулата за преизчисляването е заложена в Кодекса за социално осигуряване. Текстът беше приет от служебния кабинет "Янев 2".при актуализацията на бюджета за 2021 г. с участието на тогавашния служебен финансов министър Асен Василев, който е на поста и сега.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска управляващите да дадат по-подробни обяснения около факта, че чрез регистъра БУЛСТАТ са видими лични данни на хора със свободни професии. Сред тях, подчерта Атанасова, са председателят на Народното събрание и лидери на парламентарни групи.


Вчера министърът на правосъдието Надежда Йорданова увери, че теч на данни не е имало, а някои данни са видими още от 2005 г. по силата на закона за БУЛСТАТ. Затова ще бъде предложена промяна в закона.


Според ГЕРБ обаче теч има и опозицията иска да знае какво е предприело правителството, допуснат ли е пробив в защитата, защо не са уведомени засегнатите, кои са отговорните ръководители и каква отговорност ще понесат, уведомени ли са превоохранителните органи.


Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев взе повод от предстоящата на 18 януари визита на премиера Кирил Петков в Северна Македония. В ироничен тон той нарече грешка избора на първата дестинация за посещение, откакто е на поста. "Трябваше да е в Румъния. Ако искаме 5-6 моста на Дунав, до седмица трябва да сме готови с двустранно споразумение", каза той.


Според Десислава Атанасова заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от президента Румен Радев утре по темата за Северна Македония, е излишно. "Нищо не се е променило в националната позиция, няма предложение за нова политическа рамка или пътна карта, нито правителството е предложило различен подход. Изобщо не виждам защо се провежда КСНС. С какво се застрашава националната сигурност на България, че да е нужен?!", каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK