Новите COVID правила съвпаднаха с карантирането на властта, но оставиха въпроси за останалите

Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, който обсъждаше позицията на България по отношение на присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюз

© Цветелина Белутова

Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, който обсъждаше позицията на България по отношение на присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюзПървото за годината заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в понеделник вечер имаше един очакван ефект - то беше следено с повишен интерес в София и Скопие заради напрежението със Северна Македония и решенията, с които българските политици трябваше да излязат от него. Неочакваните ефекти дойдоха ден по-късно: безпрецедентната ситуация, в която България официално не може да бъде представлявана от тримата най-високопоставени в държавната йерархия, и спешна промяна на правилата за изолиране и поставяне под карантина на всички болни от COVID-19 в страната.


Случайно или не, промените в режима за изолиране, идеята за които беше анонсирана преди седмица без конкретика за влизането им в сила, бяха приети във вторник - часове след като стана известно, че председателят на парламента Никола Минчев е болен от COVID-19, а заради участието си заедно с него в заседанието, в карантина са изпратени премиерът, президентът, един вицепремиер, силовите министри и шефовете на парламентарни групи.


Новите мерки бяха въведени със заповед на здравния министър и влязоха в сила незабавно - още от днес. Проверка показва, че при така въведените условия, на повечето от политиците няма да им се наложи да отменят важни събития от официалната си програма. Спешната промяна обаче остави поредица от неясноти около взетите решения и прилагането им към останалите болни от COVID-19 в страната.


Новите правила и какво следва от тях
Въведените от днес нови правила предвиждат, че болните от COVID-19 се поставят под изолация за десет, вместо досегашните 14 дни. Всички, които са били в контакт с тях, трябва да останат в 7-дневна карантина (досега тя беше 10 дни), а ваксинираните с бустерна доза могат да я съкратят допълнително като на третия ден от карантината си направят PCR тест и изпратят отрицателния резултат от него на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).


Задействането на тези срокове обаче е обвързано с предписание на здравната инспекция и именно то се превърна в аргумент представителите на властта да са изолирани по домовете си за по-кратко време, отколкото предполагаха действащите до момента правила.


Заповедта за поставяне под изолация и карантина заради COVID-19, която действа още от миналата есен, определя конкретно:

  • Заразените са в изолация от датата на положителния тест, направен в лицензирана лаборатория
  • Контактните са под карантина, "считано от последния контакт с потвърдения случай"
Критериите кой се смята за контактен на заразен, също са формално ясни:
  • при съжителство
  • при физически контакт (напр. ръкостискане)
  • при незащитен контакт (напр. кихане)
  • при контакт лице в лице със заразен на разстояние до 2 метра за повече от 15 минути
  • престой в затворено помещение за повече от 15 минути
Властите разбират кои са контактните на всеки болен от информацията, която самият той им подава за хората, с които е общувал. Формално, карантината на контактните става факт, когато има издадено предписание на директора на местната здравна инспекция (по закон уведомяването за това става с връчване на адрес, телефонно уведомяване или изпращане на съобщение по и-мейл или есемес). Това практически означава, че до момента, в който не е осъществена връзка между заразения или контактния и здравните власти, се разчита на съвестта на хората да са се свързали с близките си, за да се самоизолират те.


Как властта се оказа с по-кратка карантина


Именно моментът на издаването на предписанието се оказа ключов за съкращаването на карантината на политиците. Пред медиите днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че служителите на РЗИ са свръхнатоварени едва ли ще успеят да издадат предписанията им преди да е публикувана заповедта на здравния министър, с която се въвеждат новите правила. Това означава, че самоизолиралите се участници в заседанието на съвета по сигурността подлежат на съкратената карантина от седем дни, а единственият за момента доказано заразен - парламентарният шеф Никола Минчев, ще остане в дома си десет дни.


Според адвоката Мария Шаркова решението е логично: "Трябва да се гледа приложимото право към момента на издаване на индивидуалния административен акт, какъвто е предписанието", коментира пред "Дневник" тя.


Интересен детайл в този сюжет е случаят на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Пред "Дневник" той заяви, че преди обяд на 11 януари е получил обаждане от РЗИ, с което го поставят под карантина за 10 дни (по старите правила), а следобед (след издаването на заповедта) получил второ обаждане с информацията, че предписанието му ще бъде променено по новите правила - за седем дни.


В очакване на едно обаждане


Промяната означава, че облекченият режим ще важи за всеки контактен на заразен, който до днес следобед не е получил информация за предписание от здравната инспекция да си стои у дома. Властите обаче може да са издали предписание по-рано, още когато са водили разговор със заразения и са направили проучване за хората, с които е бил в контакт, но да уведомяват засегнатите със закъснение заради натовареността си.


Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок


Съобщение на Министерството на здравеопазването


Колко дълъг е срокът на карантината може да се разбере официално в разговор с РЗИ, в който инспекторите съобщават кога е издадено предписанието и дали за него важат досегашните или новите правила.


Случаят "Вигенин", или изключението за преболедували


Поне един от контактните на Никола Минчев пък въобще няма да е под карантина. Става дума за зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин ("БСП за България"), който съобщи за това в профила си във "Фейсбук".Причината, която Вигенин изтъква е, че е преболедувал COVID-19 през последните три месеца и заради това хората като него "се считат за лица с нисък риск за предаване на SARS-CоV-2 и не подлежат на задължителна карантина за период от три месеца".


До момента официално не е известно да се е прилагало подобно изключение. В заповедта, която урежда правилата за изолация и карантиниране няма описана подобна ситуация. От обясненията на Вигенин може да се допусне, че неговият случай е уреден в заповедта "За реда за регистрация, съобщаване и отчет на COVID-19". В нея подробно е описано кой и как може да прави тестове, каква е координацията между институциите, като наред с това е записано и изключенията за карантината при преболедували (в приложение № 1 на заповедта).


Карантина без сътресения


Необявеният до този момент брой дни карантина, под която ще бъдат поставени участниците в КСНС, не изяснява дали и кои от предстоящите им ангажименти ще бъдат отложени. Повечето от участниците в заседанието обявиха, че са се изолирали в очакване на инструкции от РЗИ.


Заразеният със SARS-CoV-2 председател на парламента Никола Минчев със сигурност ще трябва да участва в заседанията на Народното събрание онлайн, тъй като изолацията му трябва да е 10 дни. Кристиан Вигенин вече съобщи пред БНТ, че вече по заповед на Минчев той ще го замества в присъствените му ангажименти.


От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че министър-председателят Кирил Петков и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова се самоизолират с оглед на положителната проба на Никола Минчев. Добавят, че министър-председателят Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната. Не се уточнява дали Кирил Петков е поставен официално под карантина и за какъв период.


Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя, а се отлага, съобщи по-късно БНТ, без да е известно за кога е насрочено. То бе предвидено за 18 януари. Ако Петков бъде карантиниран по новите правила, то премиерът би следвало да е на посочен от него адрес за 7 дни (до 16 януари включително). В случай че Петков има поставена бустерна доза ваксина и се изследва с PCR тест, то карантината му би могло да бъде намалена още. На 19 декември 2021 г. той анонсира, че ще си постави трета доза, но официална информация за това няма.


Миналата седмица президентът Румен Радев получи бустерна доза, а снимката от поставянето ѝ обиколи медиите. Това означава, че пред него няма пречки да положи присъствено клетва пред Народното събрание, като представи отрицателен PCR тест. Досегашният му мандат изтича на 21 януари и се очаква клетвата за пред депутатите да бъде на 19 януари.


Министърът на отбраната Стефан Янев се е самоизолирал след направен PCR тест с отрицателен резултат, като след три дни тестването ще бъде повторено, съобщиха за "Дневник" от ведомството. Янев се чувства добре и няма здравословни оплаквания. Неговите функции, както и присъствените му ангажименти в страната, ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра на отбраната Александър Петков.


В неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, която ще се проведе на 12 и 13 януари 2022 г. в гр. Брест (Франция), България ще бъде представлявана от дипломат. От страна на Министерството на отбраната на срещата ще присъства директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" бригаден генерал Радостин Илиев.


Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова също е под карантина, съобщиха от министерството за "Дневник", като ще работи дистанционно. Ресорният министър Теодора Генчовска се лекува от COVID-19 у дома, посочва още външното министерство министерство.


Информация, че са е самоизолирал има още за вътрешния министър Бойко Рашков, като ще го замества заместник - министър Стоян Темелакиев, както и за финансовия министър Асен Василев.


Редовното заседание на правителството в сряда ще се състои, въпреки че има министри, а и премиерът, които са под карантина, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Посочи, че колегите й, които са поставени под карантина ще участват онлайн в заседанието.


На Консултативния съвет за национална сигурност присъстваха и председателите на държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" Пламен Тончев и Антоан Гечев, но подробности за предприети от тях действия няма.


Самоизолирали са се и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, и на ГЕРБ Десислава Атанасова. Все още не е ясно какво ще предприеме Мустафа Карадайъ от ДПС, който също участва в съвета. "Ако ми се наложи карантина, ще се съобразя", каза пред "Нова телевизия" Костадин Костадинов, председател на парламентарната група на "Възраждане". В такъв случай би трябвало до 16 януари включително той да не напуска дома си и така да пропусне организирания от него протест срещу COVID сертификата при парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK