Президентът назначи бивш депутат от БСП и руски възпитаник за секретар по духовност и култура

Президентът назначи бивш депутат от БСП и руски възпитаник за секретар по духовност и култура

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев назначи Пламен Славов за секретар по духовност и култура, съобщиха от "Дондуков" 2.


Политическата кариера на Пламен Славов започва в Карлово, където от 1995 до 1997 г. е председател на общинския съвет, а от 2001 до 2003 г. - зам.-кмет по образование, култура и социални дейности. Избиран е за народен представител от БСП в 38-ото, 40-ото и 42-ото Народно събрание, където е бил член на Парламентарната комисия по образованието и науката и на Парламентарната комисия по вероизповеданията, чийто председател е от 2013 до 2014 г. В Народното събрание е бил член на Интерпарламентарната православна асамблея. От май до декември 2021 г. е заемал поста зам.-министър на културата в двете служебни правителства.


Пламен Славов е роден на 20 май 1961 г. в Асеновград и завършва средно образование в Карлово. Получава магистърска степен по история във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", придобива степен доктор в Института по религиознание на Академия за обществени науки - Москва. Академията е към Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, а според информация в интернет нейни възпитаници са българският министър-председател (1986 - 1990 г.) Георги Атанасов и секретарят на Централния комитет на БКП (1981 - 1989 г.) Васил Цанов.
Пламен Славов е преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, където е доцент по история на религиите и по национална сигурност. Той е автор на две монографии за поклонничеството в православието и в исляма, на научни публикации по история на религиите, етнорелигиозните отношения в България, българската държава и регистрираните вероизповедания.


Пламен Славов

© Прессекретариат на Държавния глава

Пламен Славов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK