Методи Лалов е изключен от "Да, България", която планирал да напусне (обновена)

Методи Лалов е изключен от "Да, България", която планирал да напусне (обновена)

© Велко АнгеловОбщинският съветник от "Демократична България" в София Методи Лалов обяви, че е изключен от партия "Да, България", която планирал да напусне.


В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" днес той съобщи, че е получил решение на нелегитимната според него Национална контролна комисия на "Да, България", че съм изключен от партията.


"Настоящото ръководство на "Да, България" потвърди думите ми, че превръща партията в търговско дружество и е готово да се разправи с всеки, който не одобрява клиентелистки практики (първи алармирах за такива в СОАПИ, СОПФ и ОГФМСП). С това ръководството изпревари планираното от мен напускане на партията след Националната конференция на 29 януари 2022 г. и ме лиши от възможността да говоря за проблемите на паритета на тази конференция", обяви Лалов.
От публичен протокол на Националната контролна комисия на "Да, България" се вижда, че решението за изключване на Методи Лалов е прието единодушно. Мотивите са, че е нарушил устава на "Да, България", тъй като системно е накърнявал публичния образ на партията. Има мнения и че я е използвал само за "реализация на лични амбиции и цели". Срещу него е имало и сигнал от общински съветници от "Демократична България", че не е спазвал етичните правила на обединението. Лалов е бил поканен на заседанието на комисията, за да изрази позицията си, но не е участвал в него.


В последните месеци Методи Лалов, който преди да стане водач на листата с кандидати за общински съветници на "Демократична България" в столицата през 2019 г. бе съдия в Софийския районен съд, критикуваше ръководството на "Да, България". Преди последните парламентарни избори на 14 ноември м.г. той поиска оставката на лидера Христо Иванов, а после обяви, че "дясната общност има нужда от него". Конфронтацията бе точно около реденето на кандидатдепутатските листи, в които Лалов този път не попадна. Тогава той насочи критиките си към настоящите депутати Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева, които деребействали в партията.


След изборите Христо Иванов подаде оставка, а на 29 януари "Да, България" трябва да избере ново ръководство, като се очаква Иванов отново да е кандидат за лидер.


"Обзалагам се, че единствен кандидат за лидер на "Да, България" ще бъде подалият формално оставка Христо Иванов, а повечето кандидати за членове на Изпълнителния съвет ще са хора около Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Независимо от всичко не съжалявам, че напуснах съдебната система, за да се присъединя към "Да, България" на Кристиан Таков и Мануела Малеева. Това обаче отдавна не е същата партия. Виждам го не само аз, а и напускащите и симпатизантите, които изпраха да дадат гласа си на друга партия на последните избори. Ще продължа дейността си в Столичния общински съвет като независим общински съветник, защото моят ангажимент е преди всичко към избирателите", пише още Методи Лалов.


В протокола за изключването на Лалов от "Да, България" е посочено мнение на Александър
Иванов - един от членовете на контролната комисия. "Публичните прояви на Лалов се
характеризират с изключително лицемерие, като способността му напълно хладнокръвно да отправя неистинни внушения или дори откровени лъжи е забележителна, в най-лошия смисъл", смята Иванов.


Междувременно председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев написа в социалната мрежа, че включва Методи Лалов в отбора на бойците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK