Премиерът се разбра с "Възраждане" за работна група, която да реши бъдещето на COVID сертификата

От изпратената до медиите снимка от пресцентъра на Министерски съвет, се вижда, че на срещата са присъствали също здравният министър проф. Асена Сербезова и съветникът на премиера проф. Радка Аргирова, която е клиничен имунолог.

© Пресцентър Министерски съвет

От изпратената до медиите снимка от пресцентъра на Министерски съвет, се вижда, че на срещата са присъствали също здравният министър проф. Асена Сербезова и съветникът на премиера проф. Радка Аргирова, която е клиничен имунолог.Зам.-председателите на партия "Възраждане" Цончо Ганев и Петър Петров, заедно с инфекциониста Атанас Мангъров, са се срещнали днес в Министерски съвет с премиера Кирил Петков. Карантината на Петков като контактен на инфектирания с COVID-19 председател на Народното събрание Никола Минчев е прекратена след отрицателен PCR тест и позволение от директора на Столичната регионална здравна инспекция, каквито са новите правила на здравните власти, съобщиха от правителствената пресслужба. Петков пое ангажимент да разговаря с представители на "Възраждане" на 12 януари, когато организиран от формацията протест пред Народното събрание поиска отпадане на COVID сертификата като условие за посещение на редица събития и мерките срещу разпространението на вируса като цяло.


"Срещата при премиера Кирил Петков премина конструктивно. Основното е, че поискахме моментално отпадане на зелените сертификати, което обаче на този етап ни беше отказано", каза Ганев.


След срещата Ганев съобщи още, че до сряда трябва да се сформира работна група под егидата на премиера, в която да участват експерти, част от които подкрепят мярката за въвеждането на COVID сертификатите, а останалите - не. Сред опозиционерите е работещият в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, който от началото на епидемията демонстрира позиции против противоепидемичните мерки, ваксинацията срещу COVID-19, а също така в медийните си изяви неглижира опасността от боледуване, като дори призовава за т. нар. "стаден имунитет", при който би следвало 70% от обществото да се е срещало с вируса. Работната група има срок до 2 февруари да даде предписания как да се процедира с изискванията за сертификат занапред и да подготви доклад до премиера.
"Надявам се тогава да се приложи като начало това, което ние изискахме от министър-председателя, а именно да бъде отменено безумието децата ни в училище да се тестват. Стотици, да не кажа хиляди деца, да не посещават училище в момента, защото не са допускани поради това, че отказват да се тестват или да носят маски", заяви Ганев. Било е отправено искане отмяната да е от днес, но Петков е отказал.


Ганев добави, че ако правителството продължава със своята неотстъпчивост, "протестът, който беше онзи ден, ще бъде в много малък вариант от това, което предстои".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK