Президентът иска конституционни промени за ефективна прокуратура и гражданско участие в управлението

Президентът иска конституционни промени за ефективна прокуратура и гражданско участие в управлението

© Юлия ЛазароваРевизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, разширяване на гражданското участие в управлението на държавата, засилване на гаранциите за защита на човешките права, засилени гаранции за разделение на властите и финансова децентрализация на общините - конституционни промени в тези посоки поиска президентът Румен Радев в обръщението си към народа и парламента, което направи, след като положи клетва за втори мандат днес.


"Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Считам, че отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът. Затова промените в конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Тя се нуждае не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за тяхното участие във формирането на това бъдеще. Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. Време е да се даде и шанс и на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация", обяви Румен Радев в Народното събрание.


В 47-ия парламент се очаква и самият държавен глава да внесе проект за промени в конституцията, който подготвя две години. Какво ще включва той засега не е обявявано, но се очакват предложения за съдебна реформа, в т.ч. свързана с личността на главния прокурор, както и за възможност за индивидуална конституционна жалба.
За да бъде променена конституцията, са нужни 160 от 240 гласа в парламента, а четирите управляващи формации - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", имат 134 народни представители. Новата четворна коалиция също се обявява за промени в конституцията, които да гарантират съдебна реформа, свързани с фигурата на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, но не е известно как ще осигурят необходимата подкрепа, тъй като трябва да преговарят с ГЕРБ-СДС и ДПС, които също ще имат предложения.


Срещу демографската криза и за образована нация


Държавният глава поиска още консенсус за справяне с демографската криза чрез дългосрочни, финансово осигурени политики за увеличаване на раждаемостта с фокус върху отговорното родителство, намаляване на смъртността и ограничаване на емиграцията, както и консенсус около каузата за просветена и образована нация, за който предложи следните мерки - обхващане на всички деца в училищата, патриотично възпитание, решения срещу обездвижването и наркотиците, квалификация на преподавателите и изграждане на критично и творческо мислене в училище, повишаване на критериите при хабилитация на учени и акредитация на висши учебни заведения, стимулиране на образованието през целия живот и превръщането му в солидна основа за модерна икономика на знанието и растежа.


"Хиляди блестящи българи търсят реализация навън. Науката страда от липса на финансиране. Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ."

Румен Радев,
президент


Президентът се обяви още за здравна нация и за промяна на здравния модел, в т.ч. чрез качествена спешна помощ за всеки български гражданин и да върнат здравеопазването в малките и отдалечени населени места. Една от идеите му е залегнала в Плана за възстановяване и развитие - за закупуването на хеликоптери за спешна помощ.


"Прогресът ни като общество изисква ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност. Изисква осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия... Но най-вече всичко посочено изисква стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите", обяви Румен Радев. Той обеща още да работи по благотворителни инициативи и за развитие на културата, както и да продължи диалога с вероизповеданията.


Цялата реч на Румен Радев четете тук.


Диалог, но и критики към новата власт


Речта започна с признателност на Радев към съотечествениците за доверието, което е "най-меродавната оценка за трудните решения", взети от него и Илияна Йотова досега.


"Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше".

Румен Радев ,
президент


След тези реплики депутатите от ГЕРБ-СДС, за които през последните години президентът бе основна опозиция, напуснаха залата. Той реагира, че и на него не му е приятно, но предпочита истината, след което последваха аплодисменти.


После заяви, че през 2020 г. българите са въстанали "срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието". По думите му очакванията на гражданите към президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които конституцията й отрежда и се е налагало "едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа".


Според Румен Радев протестите са отприщили процеса по възстановяване на демокрацията и законността, но е "наивно да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията", тъй като демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време. Като предизвикателства през следващите години той определи връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото социално разслоение.


След като каза, че в България вече е на власт ново мнозинство, той допълни: "Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици. Тази задача вече обсебва дневния ред на правителството и парламента. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни". Препращайки към управлението на Бойко Борисов, той подчерта още, че занапред държавата не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите, а корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество.


Овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността и отстояването на националните интереси и достойнство и потвърждаването на позитивния образ на страната навън са стратегическите приоритети според Румен Радев, от които не трябва да ни отклоняват текущите кризи. По думите му чувството за свобода на хората трябва да е водещо, а "демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим". Той каза още, че "в България е налице антимафиотски консенсус".


Без промяна в позицията за Северна Македония


За проактивна външна политика на България, която неотклонно следва националния интерес, се обяви още Румен Радев в речта си пред парламента и народа. Той каза, че балансираният и прагматичен подход, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният диалог, които е имал, са допринесли "България да продължи да се утвърждава като предсказуем и желан партньор и съюзник, който може да генерира перспективни идеи, да търси прагматични решения, да допринася за стабилността и устойчивото развитие". След което припомни, че в обществото ни е налице консенсус за европейската принадлежност на България, както и че има поет ангажимент от всички страни-членки на НАТО, за изразходване на 2% от БВП за отбрана.


"През годините на мандата укрепихме стратегическото партньорство със САЩ. Възстановихме диалога с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване. С президента на Китай издигнахме отношенията ни на ниво стратегическо партньорство. Задълбочихме връзките с редица държави отвъд европейското пространство", каза Румен Радев.


"Както преди пет години, така и днес, стоя на позицията, че в условията на сблъсък на геополитически интереси и растяща конфронтация в нашия регион, ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези кризи нямат военно решение, а изискват диалог и дипломатически усилия за деескалация."

Румен Радев,
президент

В речта си Румен Радев обърна специално внимание на нерешените въпроси със Северна Македония, за които в последните дни се видя, че има разминавания с премиер Кирил Петков. Днес държавният глава каза, че предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен, но не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало.


"Искам да бъда правилно разбран. Аз съм сред политиците, които желаят час по-скоро Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на Европейския съюз, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми. Ще потвърдя своята позиция като президент на всички българи, че равноправието на македонските българи, много от които са и български граждани, трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в конституцията на страната наравно с другите части от народи. Този акт, редом с приемането на надеждни механизми за изкореняване езика на омразата и опазване на българското културно-историческо наследство, следва да бъде предварително условие за нашето съгласие за начало на преговорите за членство", обяви още Румен Радев.


Речта на държавния глава завърши с обръщение към народа, в което се казва: "В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше да не правя компромис с принципите си и да стоя на страната на хората. Заедно с вас, скъпи съотечественици, преодоляхме много изпитания. Днес, с ръка на Конституцията, искам да ви уверя, че ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството. С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да градим заедно с вас свободна, демократична, модерна и просперираща България".


Какво да очакване от втория мандат на Румен Радев четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK