На живо

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

Избрано от редактора
Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия ЛазароваНа тържествена церемония днес президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. В словото си държавният глава наблегна на необходимостта от конституционни промени, които да направят прокуратурата отговорна и ефективна, да разширят гражданското участие в управлението на държавата, да засилят гаранциите за защита на човешките права и разделение на властите и да позволят финансовата децентрализация на общините.


"Дневник" проследи на живо церемонията в Народното събрание, обръщението на патриарх Неофит към Радев и Йотова и политическите реакции в Народното събрание. Вижте основните моменти в хронологията.
Първи коментари в мнозинството: Отличен държавник, визионер, конституцията е важна

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова


"Приветстваме президента, че винаги стриктно е спазвал конституцията на страната и разделението на властите и мисля, че институционално и като държавник той се справя отлично", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев след церемонията..


Александър Симов от БСП определи речта на държавния глава като "визионерска, в която са набелязани всички парещи проблеми на България". "Смятам, че заявката на Румен Радев за втори мандат е много силна, много мощна и най-важното - подкрепена е от мнозинството от българските граждани. Очакваме добри резултати от неговия втори мандат", добави Симов и заяви, че Радев е доказал, че е президентът-обединител и от втория му мандат се очакват добри резултати.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов одобри решението на президента Румен Радев да започне речта си с призив за конституционни промени в най-скорошен порядък. По думите му тези реформи са неизбежни и работата по тях трябва да започне като се търси диалог.


"Това е най-важното върху което бих акцентирал. Разбира се, това беше един широк преглед на приоритети на България. Ние бихме очаквали и работили за едно по-еднозначно отношение на нашата принадлежност в НАТО и използването му като платформа за национална сигурност в региона", допълни Иванов.


Представителите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Възраждане" разкритикуваха излизането на парламентарната група на ГЕРБ-СДС от пленарната зала по време на речта на Радев. Според Матеев това е "крайна форма на неуважение към президентската институция", а Христо Иванов добави, че "напускането на зала и отказът да се чуе какво мисли по-голямата част от обществото за тяхното наследство не е път напред".

Патриарх Неофит: Очакванията към вас са огромни, отговорността е голяма

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Цветелина Белутова


В словото си към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова патриарх Неофит подчерта, че "държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения".


Духовният лидер на православните християни в България подчерта, че очакванията към Радев и Йотова "отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма". Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни".


Патриарх Неофит напомни, че "общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация. Положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения".


"Пред Вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ – който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци. Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с Вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да Ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да Ви дарува мъдрост и разум и всякога да Ви упътва в Своята вечна истина" пожела на президентската двойка главата на Българската православна църква.


Видео от молебена вижте по-долу в статията в блока в 11.00 ч.

Според "Възраждане" няма такова нещо като химн на ЕС

Депутатите от групата на "Възраждане" са останали седнали по времето, докато в парламентарната зала звучеше химнът на ЕС - "Ода на радостта от Лудвиг ван Бетховен, защото според партията "няма такова нещо като европейки химн". Това коментира пред журналисти в кулоарите лидерът Костадин Костадинов.


"Ако това детско изпълнение ви прилича на химн, за мен това е обидно. Това е изключително инфантилно. ЕС не е държава. Обидно е на територията на Народното събрание, където се символизира българската държава, да се пуска подобно нещо", каза Костадинов.


Според него в обръщението си към депутатите Радев е изброил всички проблеми, които има държавата, а изпълнителната власт, върху която той вече имал влияние, няма оправдания, ако не ги решава.


Костадинов изброи демографския срив и образованието на децата като двете приоритетни теми, по които очаква решения. Повтори позицията си, че най-важните решения за държавата трябва да се взимат с референдум.

Петков: Приоритетите на Радев са приоритети на всички нас

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова


Според премиера Кирил Петков в обществото би трябвало да има съгласие по приоритетите, очертани в речта на държавния глава. Петков изброи: да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да се фокусираме върху иновациите, да постигнем лидерска позиция в международен план, да сме предвидим партньор.


"Мисля че това са приоритети на всички нас", каза Петков пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.


Много бих се радвам да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт, каза Петков в отговор на въпрос дали е готов да приеме критики, каквито е имало от страна на президента към предишното управление. Добави, че това е част от разделението на властите.


На въпрос има ли взаимодействие между Министерския съвет и президента по анонсираните от Радев изменения в Конституцията, отговори, че промените в основния закон ще са голяма тема в следващите месеци, защото поправки, свързани с безконтролността на главния прокурор, са необходими. "В момента, както е Конституцията, имаме един човек, който е безконтролен", подчерта той.


Петков определи като липса на парламентарна култура излизането на ГЕРБ от залата по време на речта на Радев.


Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Цветелина Белутова


Патриарх Неофит служи тържествения молебен по повод встъпването в длъжност на Радев и Йотова в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


ГЕРБ са разочаровани, че речта не е била визионерска и надпартийна

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Цветелина Белутова


Още в началото на речта на Румен Радев, която започна с думите, че през последните пет години авторитарният модел на управление е достигнал своя апогей, парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала. В изявление пред медиите след това председателят ѝ Десислава Атанасова поясни, че от уважение към институциите депутатите от ГЕРБ-СДС са останали в залата за полагането на клетвата, но изрази несъгласие с критиките, отправяни "години наред" към партията ѝ.


"Очаквахме, че президентската реч ще бъде визионерска и надпартийна, да не говори за модели, за чегъртане и за мафия", заяви Атанасова и от своя страна атакува държавният глава:


"През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от институцията да бъде обединител на нацията. Очаквахме, че тези поуки са взети и че новият президентски мандат ще започне по друг начин - че ще има преосмисляне за това каква е ролята на политическите партии, на президентската институция (...) Това не е случи през последните пет години. Отново се търси начин за конфронтация с политически партии", коментира тя.


Атанасова отново си послужи с аргумента, че Румен Радев е бил избран при много ниска избирателна активност и го призова да зачита гласа на останалите български граждани, които са подкрепили други кандидати. "Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле", заяви тя.

"Идва време за отворената длан и за протегнатата ръка. Идва време изправени пред кризите да осмислим идеята за единението. Нямам съмнение, че заедно ще установим диалог между институциите", обяви председателстващият парламента Кристиан Вигенин от БСП. Той каза, че президентската институция е била като фар, когато на хората им е било тъмно.

Радев: Ще служа честно на Отечеството

"В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще съм президент, а какъв президент ще бъда. Това ме мотивираше да не правя компромиси с принципите си. Ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството си. С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да продължаваме да градим модерна и просперираща България", каза накрая Румен Радев.

За да падне ветото, президентът иска вписване на македонските българи в конституцията

Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова

"Външната ни политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън", каза още Румен Радев. Според него ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да се решават кризите.


Държавният глава каза, че подходът на правителството за Северна Македония трябва да бъде подкрепен, но не трябва да се загърбват нерешените въпроси.


"Трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят идеологемите от миналото. Равноправието на македонските българи трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в конституцията", каза Румен Радев и поиска този акт да е начало на преговорите за членство.

"Гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси е основна задача", обяви още Румен Радев.


Според него в обществото е налице европейски консенсус.

Ревизия на съдебната власт и засилване на гражданските права иска Радев в променена конституция

"Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт", каза още Румен Радев. Той се обяви за разширяване на гражданското участие в управление на държавата и засилване на гражданските права. След това говори още за засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и време е да се даде шанс и на общините за подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация.


Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова


"След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът", допълни Румен Радев и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия.


Според него трябва да има обединение и по още два въпроса - демографската криза и просвещението и образованието на нацията.


"Това е дълг и политическа задача, която не търпи отлагане", каза Румен Радев и заговори за патриотично възпитание. Той говори още за здравна реформа и др.

"Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим", обяви Румен Радев. Той каза, че е убеден, че в България е налице антимифиотски консенсус.


"Налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона", каза още държавният глава. Той се обяви за върховенство на правото и медийна свобода.

ГЕРБ напусна залата, след като президентът заговори за мафията

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала, след като президентът Румен Радев обяви, че първият му мандат е бил драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигнал своя апогей, а протестите срещу мафитоизацията на властта извадили факти и процеси, които тя премълчаваше.


Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова


В началото на речта си държавният глава изрази благодарност за доверието за трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно.


"Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията", каза Румен Радев. Той предрече, че злоупотреби с власт ще предизвикателства пред всички нас.


Държавният глава обяви, че ще е и критик на новото управление, но е отворен за диалог.


"Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", подчерта Румен Радев.

Радев и Йотова положиха клетва

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха по отделно клетва в парламента, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".


Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Юлия Лазарова


Преди клетвата депутатите посрещнаха Румен Радев и Илияна Йотова с аплодисменти и на крака. Народните представители от ГЕРБ-СДС останаха седнали.


След клетвата прозвучаха химните на България и на Европейския съюз.

Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва след минути.

Депутатите вече приеха дневния ред за работа през седмицата, но заседанието ще започне след около 30 минути с тържествената церемония. Очаква се в Народното събрание да присъства и Министерският съвет.


Според зам.-председателя на БСП Атанас Зафиров президентската институция трябва да бъде гарант за начина, по който обществото ще премине през кризите.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че Румен Радев се е превърнал в разединител на нацията. По думите й тонът между институциите трябва да бъде диалогичен.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински се обяви за диалог с президентската институция. Според него не е на дневен ред дебат за разширяване на правомощията на държавния глава.

Избраните за втори мандат Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание на тържествена церемония от 10.00 часа днес. Те ще се закълнат да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. След това Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.


Клетвата на президента: Радев обяви наличието на антимафиотски консенсус (обобщение)

© Цветелина Белутова, Капитал


В 11.00 часа Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президента и вицепрезидента и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Патриархът ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.


Какво да очакване от втория мандат на Румен Радев четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK