Министерството на иновациите ще е в центъра на София, в него ще работят 403 души на щат

Даниел Лорер

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел ЛорерМинистерството на иновациите и растежа (МИР) ще е структурирано в една главна дирекция, 8 дирекции, инспекторат, служител по сигурност на информацията и финансов контрольор с общата численост на персонала 403 щатни бройки. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане Устройствен правилник на МИР, което ще се обособи след преобразуване на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).


Новото министерство ще има двама заместници на Даниел Лорер и ще се помещава на ул. "Александър Батенберг" 12 в центъра на София, срещу Софийската градска галерия в близост до БНБ. В сградата в момента се помещават агенцията за малки и средни предприятия на МИИ, която се прехвърля към МИР, дирекциите, отговарящи за външноикономическите отношения и службите по търговски-икономически въпроси, както и част от общата администрация. Единият от зам.-министрите в МИР беше назначен от премиера Кирил Петков в края на 2021 г. Това е Карина Ангелиева, бивш зам.-министър на образованието и науката в третия кабинет на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.


Новото министерство ще е в сградата, която между 1894 г. и 30-те години на ХХ век е Българската народна банка. В момента там е Министерството на икономиката.

© Google.bg/Maps

Новото министерство ще е в сградата, която между 1894 г. и 30-те години на ХХ век е Българската народна банка. В момента там е Министерството на икономиката.
Общата администрация на МИР (от 48 щатни бройки) ще е организирана в 4 дирекции: "Връзки с обществеността и протокол", "Финанси и управление на собствеността", "Правна" и "Административно и информационно обслужване", а Специализираната администрация (с предвидени 332 служители на щат) - в дирекците "Политики и анализи", "Инструменти за икономически растеж", "Насърчителни мерки и проекти" и "Европейски фондове за конкурентоспособност".

Закрива се създадената с постановление на Министерския съвет през 2020 г. Държавна агенция за научни изследвания и иновация, като МИР става неин правоприемник, предвижда още устройственият правилник.


Под ръководството на МИР ще е Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" с 282 служители, включително сътрудници по управление на европейски проекти и програми (96 души) и служители в териториалните звена (45 души). Към МИР преминават и Българската агенция за инвестиции (с 27 щатни бройки) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (с 52 служители на щат).


Към МИИ, ръководено от вицепремиера по икономиката и индустрията Корнелия Нинова остават следните бюджетни организации: Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" (с 39 щатни бройки), Агенцията за публични предприятия и контрол (65 щатни служители), Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (468 служители на щат), Патентното ведомство (114 служители), Комисията за защита на потребителите (180 служители), Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (29 щатни бройки), Центърът на промишлеността на Република България в Москва (11 служители на щат), Българският институт по метрология (287 служители).


МИИ е структурирано в 16 дирекции, инспекторат, звено "Сигурност на информацията" и финансови контрольори с обща численост на персонала 399 щатни бройки, е записано в публикувания за обществено обсъждане устройствен правилник. Общата му администрация (със 105 служители на щат) е организирана в 6 дирекции: "Финанси и управление на собствеността", "Правна";, "Връзки с обществеността и протокол";, "Човешки ресурси и организационно развитие", "Административно обслужване" и "Информационно и комуникационно осигуряване и управление при кризисни ситуации". Специализираната администрация (259 щатни служители) е организирана в 9 дирекции: "Икономическа политика";, "Индустриални отношения и управление на държавното участие", "Международно контролирана търговия и сигурност", "Техническа хармонизация ", "Политика за потребителите", "Външноикономическа политика", "Външноикономическо сътрудничество", "Регистриране, лицензиране и контрол" и "Регулиране на икономически дейности".


Така числеността на системата на икономиката и индустрията ще е в размер на 1 592 служители на щат (в т.ч. министерството на икономиката и индустрията и 8 второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на министерството). Числеността на системата на иновациите и растежа е в размер на 482 служители на щат (в т.ч. министерството на иновациите и растежа и 2 второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на министерството). Това е записано в общия доклад на министрите на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа Корнелия Нинова и Даниел Лорер за проекта на Постановление на Министерския съвет за приемане на устройствените правилници на двете министерства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK