COVID сертификатите в парламента: управляващите тепърва ще мислят за санкции, "Възраждане" иска отмяна

Ива Митева ("Има такъв народ") и Александър Симидчиев ("Демократична България") спорят за COVID сертификата в парламента

© Юлия Лазарова

Ива Митева ("Има такъв народ") и Александър Симидчиев ("Демократична България") спорят за COVID сертификата в парламентаСлед няколко дни - от 24 януари, в парламента би трябвало да се влиза само със сертификат за COVID-19, удостоверяващ, че допусканият в сградата е ваксиниран, преболедувал, има антитела или е дал отрицателен тест за коронавируса.


Изискването, прието по инициатива на част от управляващата коалиция и след многочасови спорове в пленарната зала, трябва да осигури по-безопасна среда на работа на народните представители и да уеднакви правилата с тези за всички български граждани при влизане на редица места на закрито. Отсега обаче е сигурно, че дори да важи за останалите посетители на сградата, е малко вероятно то да се прилага ефективно за депутатите. Причините са две - не е определено кой и на какво основание може да контролира достъпа им до сградата и няма въведени санкции за нарушаване на правилата.


Две седмици след приемането на решението за въвеждане на т.нар. зелени сертификати управляващата коалиция тепърва ще търси начин да го наложи на практика с допълване на приетите разпоредби, научи "Дневник" от източници в парламентарните групи на управляващата коалиция ("Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"). В същото време групата на "Възраждане", която миналата седмица организира протест с атака срещу Народното събрание заради ограничителните мерки срещу коронавируса, внесе искане за отмяна на ограничението. Обсъждането на предложенията и по двете теми обещава нов рунд от словесни сблъсъци в парламента, а заради противоречията сред формациите от мнозинството по темата гласовете на опозиционните ГЕРБ и ДПС може да се окажат много важни.
По неофициална информация инициативата за допълване на правилата ще бъде на две от четирите формации в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които бяха и най-активни поддръжници на приемането ѝ. Третият партньор - "БСП за България" - по всяка вероятност би подкрепила новите промени, без засега да смята да се включва в разработването им, а четвъртият участник във властта - "Има такъв народ", вече показа, че има сериозни различия в коалицията по темата с COVID сертификатите в парламента.


Различният статус на депутатите


Приетото на 7 януари с гласовете на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП и "Демократична България" решение гласи, че в Народното събрание ще може да се влиза само след представяне на сертификат за COVID-19. Това важи не само за депутатите, но и за сътрудниците на народните представители и на парламентарните групи, служителите в комисиите, администрацията на Народното събрание, посетителите и представителите на медиите.


Според правилника за дейността на Народното събрание обаче всеки депутат "е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран". Правилникът е базиран на конституцията, а според решението на Конституционния съд от 2010 г. е равностоен на закон в йерархията на нормативните актове.


По време на петчасовия дебат около приемането на решението юристът от "Има такъв народ" Ива Митева, която оглавяваше предишните два кратки парламента, предупреди колегите си, че няма как да въведат ограничение.

Няма как нито с това решение, нито по друг начин, да бъде забранено на народните представители да влязат в сградата, за да упражнят конституционните си правомощия


Ива Митева,

зам.-председател на парламента от "Има такъв народ"


Тя смята, че Националната служба за охрана (НСО), която охранява парламента, не може да спре депутатите без сертификати, защото по закон тя осъществява дейността си при спазване на конституцията, а отказът на достъп на народен представител би бил противоконституционен.


Неофициално пред "Дневник" представители на останалите формации в управляващото мнозинство потвърдиха, че са били наясно с по-различния статус на народния представител. "Не само, че може да влиза без сертификат и тест, но дори и да е заразен и да го знае, ако е решил да дойде на работа, няма кой да го спре", коментира депутат от коалицията и уточни, че се е разчитало на "доброволното изпълнение на правилата".


Според източник от БСП разминаването на проектоправилата с конституцията е било обсъждано в парламентарната група, но въпреки това тя е подкрепила решението, "защото сме в обща коалиция".


Глоби или намаляване на заплатата


По информация на "Дневник" на работна среща в петък (14 януари) "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са обсъждали като възможен изход от ситуацията въвеждането на санкции за депутатите, които не представят сертификат на входа. Участници в разговорите коментираха, че са дискутирани две възможности:

  • Да бъде променен Законът за административните наказания, като бъдат увеличени глобите за неизпълнение на разпореждане на орган на властта. В момента санкцията е от 2 лв. до 50 лв. Тя би следвало да се налага от председателя на Народното събрание. Депутатският имунитет не предпазва членовете на парламента от носенето на административна отговорност.
  • Да бъде променен отново правилникът за работа на депутатите и нарушаването на правилата за достъп само със сертификат да бъде обвързано с отнемане от заплатата.
Допълнително се търсела формулировка на нов текст в парламентарния правилник, която да посочва кой може да проверява COVID удостоверенията на депутатите, тъй като няма упълномощен орган, който да го прави. За неспазване на противоепидемичните мерки по правило следи и санкционира Регионалната здравна инспекция. Тя обаче се позовава на заповедите на министъра на здравеопазването, в която пък изисквания за достъп в Народното събрание не фигурират.


Най-вероятно контролът ще бъде вменен на квесторите или секретарите, тъй като не е в правомощията на НСО, коментираха депутати от мнозинството. Сходна теза - че НСО не може да контролира сертификатите, изказа през Би Ти Ви миналата седмица специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова, като се позова на закона за службата. Юристът и бивш председател на парламента проф. Огнян Герджиков пък е на мнение, че със своя заповед председателят на Народното събрание може да възложи на службата и тази дейност.


Политическият ефект


Обсъждането на идеите за нови правила и осигуряването на подкрепа за тях (общо "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат недостатъчните 109 гласа) ще отнеме време, така че новата седмица ще започне със сигурност с неспазване на приетото ограничение.


Парламентарната група на "Възраждане", в която има петима от общо тринайсет депутати със сертификати (четирима с документ за ваксиниране и един - за преболедуване), вече обяви, че няма да го спазва: "Ние, които нямаме сертификати, ще влезем през вратата нормално, като всеки друг народен представител. Искам да видя кой и как ще ме спре", закани се лидерът Костадин Костадинов.


След като миналата седмица получи обещание от премиера да се сформира работна група с участието на противници на зелените сертификати, която да обсъди ограничителните мерки срещу коронавируса в страната, "Възраждане" вече е внесла в Народното събрание проекторешение за отмяна на решението от 7 януари. Аргументите на вносителите са, че то е прието в нарушение на процедурите и при липса на консенсус между политическите сили по въпроса, а анулирането му ще уталожи напрежението в обществото. Председателстващият заседанието в сряда (19 януари) Кристиан Вигенин отказа да включи обсъждането на проекторешението в програмата на Народното събрание за тази седмица, тъй като не е минало за становище през ресорните комисии.


Позициите на парламентарните групи в задаващия се нов сблъсък за COVID сертификатите засега не са известни, доколкото няма официално оповестени предложения. Ако "Има такъв народ" (25 народни представители) отново не участват в гласуването, решенията на ГЕРБ-СДС и ДПС може да се окажат ключови. От партията на Бойко Борисов (с 59 депутати) вече обявиха, че макар да подкрепят сертификатите като мярка, не са съгласни с процедурите около въвеждането им в парламента. ДПС (с 34 депутати) подкрепиха удостоверенията, но неведнъж са критикували мнозинството за юридическите им решения. По-лесно прогнозируемо за момента изглежда отхвърлянето на проекта на "Възраждане".


По-малко от седмица преди влизането на решението в сила не е известно и как точно е организиран процесът по купуване и доставяне на тестове в Народното събрание, както и осигуряването на хора, които да правят изследванията (депутатите предвидиха на входа на парламента да има възможност за антигенни тестове, като те плащат своите, а за медиите, сътрудниците и администрацията разходите ще бъдат поети от бюджета на институцията). В телефонен разговор представител на пресслужбата на парламента заяви пред "Дневник", че администрацията работи по няколко варианта, но отказа подробности.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK