Парламентът определи компенсации за "ощетените" след преизчислението пенсионери

Бившият здравен министър Костадин Ангелов използва дебата, за да обяви, че новата власт не се справя с пандемията

© Георги Кожухаров

Бившият здравен министър Костадин Ангелов използва дебата, за да обяви, че новата власт не се справя с пандемиятаПарламентът регламентира в закон, че пенсионерите, които след преизчислението на пенсиите от 25 декември и свалянето на добавката заради COVID кризата на 60 лв. са получили по-малко от предишната сума - 120 лв., ще получават компенсации до приемането на новия бюджет за тази година. За целта всеки месец ще бъдат отпускани до 17 млн. лв.


Добавките към пенсиите от 60 лв., както и тези компенсации няма да подлежат на запор, реши още Народното събрание.


Депутатите окончателно приеха законопроект, който удължава разпоредби от трите бюджета за 2021 г. до края на март т.г. С приетите текстове се уреждат социални плащания, помощи за деца, редица обезщетения, размерите на минималния и максималния осигурителен доход, пенсиите и др.
Решението се налага, тъй като няма приети нито централен бюджет, нито такъв на здравната каса, нито на общественото осигуряване за 2022 г., защото нямаше избрано редовно правителство до средата на декември. По-рано днес финансовият министър Асен Василев представи проектите, планът за които е да бъдат гласувани в парламента до края на февруари.


Парламентарната група на ГЕРБ - СДС направи редица критики заради закъсняването на бюджета за 2022 г., сред които и че целият кабинет бил в мола на кино, вместо да работи по новия проект. Бившите управляващи говориха, че коалицията е петорна и в нея влиза президентът Румен Радев, че 2022 г. била като 1997 г. - без бюджет, и др. Основната критика на бившия финансов министър Кирил Ананиев бе, че дефицитът за 2022 г. ще бъде много висок - около 7-8 на сто.


От БСП възразиха за постоянно напомняната забележка, че кабинетът ходел на кино, с аргумента, че Бойко Борисов играел мач при бедствия и аварии.


В дебата се стигна и до въпроса, че санкционираният по закона "Магнитски" Делян Пеевски бил дарител на болница "Александровска".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK