Управляващите отказаха на Йордан Цонев да води делегация в православната асамблея

Управляващите отказаха на Йордан Цонев да води делегация в православната асамблея

© Георги КожухаровУправляващите партии "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" са отказали на ДПС зам.-председателят на партията Йордан Цонев да ръководи петчленната българска делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. Това се разбра при гласуването на депутатите в различните делегации днес, решенията за разпределяне на местата в които според ГЕРБ - СДС и ДПС са били взети от коалиционния съвет без съгласуване с опозицията.


При избора на членовете в делегацията Интерпарламентарната асамблея по православие от ДПС първо поискаха място в нея, а после заявиха, че са искали да предложат за неин ръководител Йордан Цонев, който е доктор по теология. Макар и "Продължаваме промяната" да инициираха почивка, след нея се разбра, че поводът не е бил да се даде място на ДПС, а да се реши кой да оглави делегацията, след като ГЕРБ - СДС отказва. Накрая за ръководител на делегацията бе избран Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", а за нейни членове - Богомил Петков от "Продължаваме промяната", Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС, Борислав Гуцанов от "БСП за България" и Петър Петров от "Възраждане".


Интерпарламентарната асамблея по православие, която формално е създадена по инициатива на Гърция, но се контролира от Русия, която е основен участник, е повод за не един скандал в парламента. Макар и осем години България да не изпраща представители в асамблеята, тъй като според българското разузнаване чрез нея Русия си купува влияние, през 2007 г. парламентът избира няколко делегати, в т.ч. и Йордан Цонев от ДПС.
Още за Интерпарламентарната асамблея по православие четете тук.


По-рано днес депутатите определиха постоянните делегации в международни организации. Тази в Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще ръководи председателят на парламента Никола Минчев, а тази в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - Искрен Митев от "Продължаваме промяната". За ръководител на постоянната делегация в Интерпарламентарния съюз бе избрана Александра Корчева от "Продължаваме промяната", а делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще води съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Начело на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО ще бъде Андрей Михайлов от "Има такъв народ", а тази в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество ще води Петър Кънев от БСП. Депутатът от "Продължаваме промяната" Деница Симеонова бе избрана за ръководител на делегацията в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива, колегата й Цветелина Симеонова-Заркин - на делегацията в Парламентарната асамблея на съюза на Средиземноморието, а Георги Михайлов от БСП - на делегацията в Парламентарната асамблея по франкофония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK