Мнозинство на Нинова на конгреса на БСП не иска оставка, а вот на доверие за лидера

Мнозинство на Нинова на конгреса на БСП не иска оставка, а вот на доверие за лидера

© Лили ТоушекЛидерът с обявена оставка Корнелия Нинова събира мнозинство в 50-ия конгрес на БСП, чието заседание днес официално трябва да констатира оттеглянето й след изборния крах на парламентарния вот през ноември м.г., когато партията стана четвърта политическа сила. Над 500 от общо 976 делегати по списък на заседанието искат конгресът да гласува не оставка, а вот на доверие на лидера, съобщи секретарят на бюрото на партията Вяра Емилова.


Запитан за исканията все пак да не се поема ход към пряк избор на партиен лидер, официално заявилият се за кандидат за поста Крум Зарков коментира: "Това би било фарсово като изпълнение. Самата Корнелия Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. Оттук нататък или се поема отговорност, или не се поема отговорност, средно няма. Няма да им направи чест, ако се скрият зад подписка на социалистите в Благоевград или когото и да било".


В момента в НДК са се регистрирали 630 от общо 976 делегати по списък и заседанието започна. Влизането е със зелени сертификати. На заседанието има и около 300 гости.
След като левицата за първи път остана четвърта политическа сила на парламентарния вот през ноември, а подкрепата й се стопи до 267 816 гласа при 955 490 гласа преди четири години, Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от председателския пост на "Позитано" 20. След избора й за вицепремиер в правителството на Кирил Петков и заемането на места във властта от близки до нея социалисти обаче заяви, че вероятно отново ще се кандидатира за партиен лидер, което според някои обезсмисля оставката с мотив поемане на отговорност.


И след друга изборна загуба - на вота за евродепутати през 2019 г., Корнелия Нинова обяви оставка, но на свикания по-късно конгрес я оттегли с мотив, че от страната искали да остане на поста.


Днес възможностите са няколко според социалисти. Официално в дневния ред на конгреса е констатиране на оставката на Корнелия Нинова, след което да се насрочи нов пряк избор на лидер, на който срещу нея като алтернатива се очаква да се яви младият депутат Крум Зарков. Има и други сценарии - Корнелия Нинова отново да оттегли оставката си с мотив подписката на социалистите, конгресът да реши да гласува вот на доверие, а не оттегляне на лидера, или просто оставката да не бъде констатирана.


Още за сценариите четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK