Корнелия Нинова остава лидер на БСП, конгресът отхвърли оставката ѝ

Корнелия Нинова остава лидер на БСП, конгресът отхвърли оставката ѝ

© Лили ТоушекКорнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито обсъждане и гласуване конгресът на партията отхвърлил оставката ѝ с 415 гласа "против", 164 "за" и 20 "въздържал се".


Закритите за медиите обсъждания и гласуване на оставката на Корнелия Нинова бяха предшествани от двучасови изказвания на делегатите. Почти изцяло те бяха в подкрепа на лидера на социалистическата партия, която през ноември заяви, че иска да се откаже от поста, а в събота (22 януари) го потвърди на думи. След решението на делегатите Нинова определи, че то я задължавало да работи с двойно повече усилия.


БСП е демократична партия, смята Нинова


След като бе бетонирана на лидерския пост Нинова обяви, че следващото предизвикателство пред партията са местните избори през 2023 г., като даде заявка за победа, въпреки множеството критики на противниците ѝ, че с нея начело резултатите на БСП ще продължат да се влошават.
"Всеки има право на мнение, но в една истинска партия решенията се взимат с мнозинството от нейните членове", коментира Нинова пред медиите в отговор на критиките. Повтори тезата си, че БСП е демократична партия, защото оставката ѝ била подложена на гласуване. На въпрос на "Дневник", че част от демокрацията са ѝ изборите, а с отхвърлянето на оставката такива за лидер на социалистическата партия няма да се проведат, Нинова отговори: "При нас тези неща се решават от органите и членовете на партията".


"Това беше повече от престъпление, тежка грешка", коментира обявилият готовност да се кандидатира за нов лидер на БСП Крум Зарков. "Какво ли не се е казало за Корнелия - и добро, и лошо, но винаги е имала репутацията на смела жена. Е, днес тази репутация не се оправда", каза още младият социалист. Обяви, че въпреки решението на конгреса, се е очертала "алтернатива на възход и растеж, която ще се реализира в близко бъдеще". На въпрос дали с това има предвид нов политически проект, Зарков отрече.


Предизвестената отхвърлена оставка


Някои от почитателите на Нинова я споменаваха поименно, други последваха примера ѝ да отличават като успех на ръководството на партията участието на БСП в управлението на страната. "Само с този лидер можем да продължим започнатото, за да покажем, че в трудно време се утвърждават силни хора, силни лидери", каза Веска Ненчева, която е и настоящ депутат от парламентарната група на "БСП за България"


"Партията се нуждае от спокойствие. Трябва да позволим на ръководството да работи в добронамерена среда. Призовавам за разум делегатите и подкрепа към ръководството и другарката Нинова", изказа се и Камен Тодоров, председател на БСП в Хасково.


Общо едва четирима бяха изказалите се срещу Корнелия Нинова. Най-силно впечатление направи изказването на Крум Зарков. "Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта", обърна се той към делегатите, критикувайки предизвестеното отхвърляне на оставката на Нинова заради подписка от 500 делегати, които искат вот на доверие към бетонирания лидер. В подкрепа на Зарков и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.


Валери Жаблянов, който напусна парламентарната група на "БСП за България" по време на последното правителство на ГЕРБ, заяви, че макар и да е част от управляващото мнозинство, социалистическата партия не е в състояние да определя политиката на правителството, защото начело на Министерството на финансите не е човек на БСП. "Ако беше до раздаването на пари, Бойко Борисов щеше да управлява", каза Жаблянов, обръщайки се към Нинова и изброените от нея финансови преимущества, които били осигурени за хората, бидейки БСП част от управлението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK