Стефан Янев: Нито Русия, нито друга държава, се кани да напада България

Стефан Янев: Нито Русия, нито друга държава, се кани да напада България

© Цветелина Белутова, КапиталНито Русия, нито друга държава, се кани да напада България и инвазия на българска територия не се очаква". Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред ресорната парламентарна комисия. Според него дипломацията не е изразходила всичките си ходове в конфликта между Русия и НАТО заради напрежението около Украйна. През последните часове, на фона на растящо напрежение, командването на руската армия вдигна по учебна тревога части в Южния военен окръг (ЮВО).


Янев добави, че решение на българското правителство за движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Той намекна, че такова ще бъде взето скоро, като каза, че българската армия е натовска и такъв допълнителен контингент може да е под българско командване. Янев поиска да се намали говоренето и напрежението по темата НАТО - Русия и да се спре с четенето на чужда преса.


"В рамките на НАТО със своя глас даваме подкрепа за колективни решения, но по отношение на движение на войски на наша територия сме отговорни да го обясним пред българските граждани и да вземем осъзнато решение", каза Янев.
В края на миналата година той написа в личния си профил във "Фейсбук", че не счита, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на НАТО в България, а според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България. Днес, попитан от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, дали позицията му е актуална, той обясни, че при решенията, които ще се взимат, ще се има предвид какъв е българският национален интерес.


Янев каза, че в момента страната се стреми да харчи 2% от Брутния вътрешен продукт за отбрана, но ако не членува в НАТО, нивото ще е между 7 и 8%.


Бившият служебен премиер уточни, че разполагането на нидерландски и испански изтребители в България е друг тип решение и е взето още през 2014 и 2016 г. на срещи на НАТО. В събота (22 януари) Янев потвърди, че Испания и Нидерландия изпращат изтребители в България, като те ще са за охрана на българското небе. "Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото", уточни тогава министърът на отбраната. Вчера НАТО съобщи, че съюзниците от западния военен алианс ще изпратят още бойни самолети и кораби, за да укрепят присъствието на НАТО в Източна Европа предвид ситуацията около Украйна. Това следва разполагането на още сили от отделни държави в алианса от последните дни.


В 16.30 ч. започва Съвет по сигурността, който премиерът Кирил Петков свика заради напрежението около Украйна, нагнетявано от Русия, и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. Утре ще има и извънредно заседание на парламента, на което ще бъде изслушан и Стефан Янев.


Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че Янев е обсъдил въпроси на двустранното сътрудничество с посланика на САЩ Херо Мустафа на 24 януари. В срещата е участвал и началникът на
отбраната адмирал Емил Ефтимов.


"По време на разговора бяха обсъдени теми, свързани със стратегическото партньорство между двете страни, развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, както и средата на сигурност в региона. Министър Стефан Янев сподели, че българската страна високо цени подкрепата на САЩ за модернизацията на българските въоръжение сили и изрази надежда, че двете страни ще продължат да развиват и надграждат своето сътрудничество в тази насока. Той допълни, че ще фокусира усилията си върху придобиването на нови способности за Българската армия, в частност възможностите за продължаване на реализацията на проекта за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски", пише в съобщението до медиите.


Мустафа на свой ред е отбелязала готовността на американската страна да продължи да оказва съдействие и подкрепа за реализиране на съвместните инициативи в сферата на отбранителното сътрудничество, отчитайки българските потребности.


Днес пред комисията Янев съобщи, че заради пандемията от COVID-19 ще има забавяния в "рамките на месеци" с доставката на изтребителите Ф-16, а от година 8 български пилоти са в САЩ, за да се обучат да пилотират техниката.


Атанас Славов от "Демократична България" попита Янев за предвидени 126.2 млн. лева в проектобюджета за тази година, в които е включена поддръжка от Русия на самолети МиГ-29. Депутатът поиска информация дали става дума за дългосрочни договори с Русия и не може ли поддръжката да се възложи например на Полша или Украйна.


"Дългосрочни договори с Русия нямаме. Става дума за поддръжка на бойна техника, която не единствена в българската армия. По-голямата част от техниката, с която разполагаме, е произведена, по времето на Съветския съюз. Правен е и договор с Полша, резултатите от него са, че ремонтираните двигатели са работели нормално. Нека не забравяме че междудържавните отношения, партньорските отношения, икономическите, там, където са необходими остават. На военно-техническо нио отношенията с Русия не са в санкционния лист. Парите на данъкоплатците ще бъдат изразходени правилно", коментира Янев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK