Достъпът на депутатите с COVID сертификат до парламента е проформа

Достъпът на депутатите с COVID сертификат до парламента е проформа

© Велко АнгеловПървият ден с пленарно заседание, на което се очаква депутатите да присъстват само ако имат сертификат за COVID-19, показа, че изискването на практика е само проформа. Народните представители влизат в сградата кой както си прецени - много не показват удостоверения, други се съобразяват с правилата. Както "Дневник" писа, причината е, че според правилника за дейността на Народното събрание всеки депутат "е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран". Правилникът е базиран на конституцията, а според решението на Конституционния съд от 2010 г. е равностоен на закон в йерархията на нормативните актове.


Във входа, от който най-често влизат народните представители в сградата, има поставени устройства. На тях депутатите чекират картите си, в които се съдържа и информация за статута им спрямо коронавируса - дали са ваксинирани, преболедували или имат изследване. Мястото се определя като зона за сигурност и там достъпът на медиите е ограничен.


Кабина за изследвания за коронавирус на входа на Народното събрание

© Велко Ангелов

Кабина за изследвания за коронавирус на входа на Народното събрание


По-различна е ситуацията при входа, от който влизат журналистите. Там на всеки се проверява сертификатът с телефон с приложение, както се очаква да бъде на повечето места на закрито. За представителите на медиите, които нямат сертификат, пресслужбата предупреди, че кабината за тестове ще работи до 16 ч. Разходите се изследванията за журналистите се поемат от Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK