COVID сертификатите в парламента остават, но все така проформа и без наказания

COVID сертификатите в парламента остават, но все така проформа и без наказания

© Юлия ЛазароваДали депутатите могат да бъдат заставени да представят при влизане в парламента сертификат за COVID-19 или той да отпадне, и дали да бъдат тествани за определени субстанции в кръвта - в търсенето на решения на тези въпроси премина днешният парламентарен ден.


Втори месец Народното събрание се занимава с темата дали и как да се използва сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване, изследване, антитела) като условие за достъп до парламента. След като в началото на януари въпросът намери решение, темата отново бе обсъждана днес (26 януари) заради две предложения на "Възраждане". Първото изисква отмяна на решението за достъп до парламента с COVID сертификат, второто предполагаше вместо това да се правят на народните представители тестове за алкохол и наркотици.


И двете концепции на най-малката формация в парламента бяха отхвърлени, но станаха повод да се очертаят различията в управляващото мнозинство, тъй като "Има такъв народ" изначално са против сертификатите. Дебатите съвпаднаха и с първия пленарен ден, в който изискванията за показване на удостоверенията са в сила. Така практиката показа известното - дори и да има правила за достъп до парламента с документ за COVID-19, депутатите преценяват дали да ги спазват, което не важи за останалите посетители: сътрудници, администрация, журналисти.
За неспазването на правилата депутатите не търпят и никакви последствия, което потвърждава тезата за двойния стандарт между народните представители и останалата част от обществото. Пред "Дневник" председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви: "Разчитам на моралната отговорност на всеки да спазва правилата, които тук сме си приели".


Сагата продължава


Днес правната комисия отхвърли предложението на "Възраждане" преди влизане в парламента да се правят тестове за алкохол и наркотици. То бе направено след реплика на Христо Петров (известен като рапъра Ицо Хазарта) от "Продължаваме промяната", че формацията на Костадин Костадинов са "шепа нещастни фашисти" заради опита за незаконно нахлуване в Народното събрание по време на протест срещу COVID сертификатите.


С предложението обаче "Възраждане" залага двоен стандарт в разбиранията си: от една страна посочват като аргумент срещу сертификатите в парламента, че достъпът на депутатите по правило не може да бъде ограничаван. От друга страна, със своето предложение за тестове за алкохол и наркотици също залагат ограничения.


Второто предложение на "Възраждане" бе да отпадне изискването за сертификат за парламента, с аргумента, че правилото така или иначе се спазва по лична преценка от народните представители. В отговор Крум Зарков от "БСП за България" възрази с аргумента, че решението за подчиняване на правилата показва отношението към тях.


Има шофьори, които не спират на червено. Това означава ли, че трябва да отменим правилата за движение по пътищата?


Крум Зарков,

депутат от БСП


Предложението на "Възраждане" за отмяна на правилата за достъп до парламента с COVID сертификат бе подкрепено в комисия само от "Има такъв народ". Ива Митева повтори тезата си, че правилата не са юридически издържани, защото противоепидемичните мерки следва да се определят от министъра на здравеопазването, а не от Народното събрание.


Парламентът се приравнява на мол, театър, цирк. Това е недопустимо.


Ива Митева,

депутат


Ива Митева посочи още, че за достъп до редица работни места не се изискват удостоверения за коронавируса, като се позова на разговори с представители на медиите, които не представят сертификати, за да ходят в редакциите си.


Санкции за нарушителите: по-скоро не


Според правилника за дейността на Народното събрание всеки депутат "е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран". Правилникът е базиран на конституцията, а според решението на Конституционния съд от 2010 г. е равностоен на закон в йерархията на нормативните актове.


В този смисъл няма как даден депутат да бъде спрян да отиде на работа, независимо дали има или няма сертификат. Настоящите правила пък не предвиждат никакви санкции за нарушителите. Според неофициална информация на "Дневник" управляващото мнозинство обмисля две възможности за санкции, но не е предприело (и не е известно дали въобще ще предприеме) действия по въвеждането им:

  • да се отнема част от заплатата на влизащите без сертификат депутати
  • да се публикуват имената на влизащите без сертификати
На въпрос на "Дневник" дали липсата на санкции за депутатите-нарушители представлява двоен стандарт спрямо останалата част от обществото, за което по документи са предвидени наказания, председателят на парламента Никола Минчев каза: "Тези, които не искат да покажат сертификат, ако не трябва да ги допускаме, ще се стигне до ексцесии, което няма да се отрази добре на институцията".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK