При съпротива на ГЕРБ и ДПС парламентът окончателно намали комисарите в енергийния регулатор

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ обвини новите управляващи, че връщат енергийния регулатор към практики от миналото.

© Юлия Лазарова

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ обвини новите управляващи, че връщат енергийния регулатор към практики от миналото.Парламентът окончателно одобри намаляването на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от деветима на петима комисари. Така в състава на регулатора ще има един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията.


Реформата, която бе приета от управляващите с критики от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", ще влезе в сила от деня на обнародването на приетите на второ четене промени в закона за енергетиката. Гласуването на промените отне цял пленарен ден, тъй като опозицията начело с групата на бившите управляващи използваше всякакви процедурни хватки, за да бави приемането на промените - изказвания, в т. ч. и не по същество, репликиране на депутати от ГЕРБ-СДС, макар и тезата на изказващия се от същата група да не е различна, споменаване на други теми, искания за почивки и др.


Кои остават в КЕВР


Заради изтекли мандати ще бъдат сменени сегашният председател на КЕВР Иван Иванов и експертът в сектор "Енергетика" Евгения Харитонова. В сряда изтече крайният срок за номинации за техни наследници, като има само двама кандидати - за председател от "Продължаваме промяната" е предложен зам.-министърът на енергетиката Станислав Тодоров, а за енергиен експерт - Благой Голубарев от "Има такъв народ". Критиките на ГЕРБ-СДС са, че няма конкуренция, макар че и бившите управляващи не са предложили кандидати. А упреците - че номинираните от новата власт трябва да отговарят на сега действащия закон, а не - на приемащите се днес промени.
Как бяха предложени новите кандидати вижте тук.


С приетите промени от енергийния регулатор ще трябва да излязат юридическият специалист Ремзи Осман, предложен от ДПС, и икономическият специалист, свързан с ГЕРБ - Георги Добрев. Чрез жребий ще остане само един от тримата енергийни експерти Александър Йорданов ("Обединени патриоти"), Владко Владимиров ("Обединени патриоти") и Георги Златев ("Воля"). В регулатора остават специалистите в областта на водоснабдяването и канализацията Димитър Кочков (БСП) и Пенка Трендафилова ("Воля").


Защо ГЕРБ и ДПС са против


Промените в енергийния регулатор бяха приети с остри критики от ГЕРБ-СДС и ДПС, че новите управляващи се опитвали да овладеят политически комисията. Първата парламентарна група критикуваше и факта, че намаляването на броя на членовете се оправдавало с икономии, както и че има само по едно предложение за председател и експерт в енергийния регулатор, което връщало към практики от миналото, а втората - че в различните състави решения ще могат да вземат само трима души, както и че се маха юристът, който е от квотата на ДПС. Не се прие предложението на бившите управляващи и президентът да може да предлага членове на комисията.


Парламентът прие още решенията да се гласуват с половината от гласовете в съответния състав на регулатора, да се съкрати от шест на три месеца срокът, в който при физическа невъзможност да изпълнява правомощията си се подменя комисар, както и да се променят изискванията за стажа на кандидатите за членове, които според ГЕРБ-СДС се намалявали за определени хора.


Дебатите продължиха около пет часа, като ДПС постоянно се опитваше да сравнява "Продължаваме промяната" с ранните години на ГЕРБ, имаше обяснения за парите на общините за ток и кой как прави процедури. От ГЕРБ няколко пъти обявяваха, че не искат човек в комисията, но предупредиха, че новите управляващи вече ще са отговорни за цената на тока.


Още за промените вижте тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK