Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
ГЕРБ поиска компенсации за общините заради високите сметки за ток

Кратки новини

© Юлия Лазарова


Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе проекторешение за отпускането на финансови помощи за общини, болници, културни институти, детски градини, училища и ясли, старчески домове, обществен транспорт заради високите цени на електроенергията. Това обяви в кулоарите на парламента бившият министър на енергетиката от Делян Добрев.


Той аргументира проекторешението с мотива, че това са организации, които не могат да вдигнат цените на крайните продукти, защото извършват услуги от обществен интерес и техните бюджети са фиксирани. "Когато бюджетите им са недостатъчни, трябва да се правят съкращения в другите разходи или да преустановяват своята дейност.", заяви Добрев.


По думите му все повече общини загасят уличното осветление, градския транспорт изнемогва, болниците са с пъти нараснали сметки, релгиозните храмове има опасност да затворят, защото не могат да платят сметките за ток.


Заради това ГЕРБ предлага да бъде платена 100% от разликата в разходите за електроенергия на тези институции по примера на компенсациите, които бяха отпуснати в края на миналата година за мрежовите оператори. Тогава Министерски съвет отпусна още 860 млн. лв. за покриване на дефицитите на енергоразпределителните дружества, като общата сума на финасовата помощ за бизнеса достигна милиард и половина.


От ГЕРБ настояват парите за подкрепа на общините да бъдат взети от същото перо, от което се взети средствата за покриване на дефицитите на мрежовите оператори.


Дори и парламентът да одобри подобно решение обаче, преди да бъде приложено то ще трябва да получи одобрението на Европейската комисията

От ГЕРБ поискаха от правителството по-висок дял средства за отбрана, отколкото те са осигурявали

Кратки новини

© Юлия Лазарова


Партия ГЕРБ поиска правителството да заложи 2% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана. "До последно ще ги държим отговорни", закани се зам.-председателят Даниел Митов заради заявките на премиера Кирил Петков за приоритизиране на Българската армия.


В настоящия проект на Министерството на финансите е заложено разходите за отбрана да са 1.73% от брутния вътрешен продукт, като 2% да бъдат достигнати през 2024 г. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев потвърди, че същият хоризонт са си били поставили и бившите управляващи.


"Средата на сигурността беше доста по-различна, когато приехме тази рамка през 2018 г., а и ангажиментите, които поема правителството, се предполага, че са много по-амбициозни", оправда очакванията на ГЕРБ Гаджев. Обобщи, че последното управление на Бойко Борисов отделило над 2 млрд. лв. за модернизационни проекти в отбраната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK