Първата работна среща "за" и "против" COVID сертификата приключи преждевременно след спор

Проф. Радка Аргирова (по средата) настояваше, че форматът на срещата не предполага видеоизлъчване

© Юлия Лазарова

Проф. Радка Аргирова (по средата) настояваше, че форматът на срещата не предполага видеоизлъчванеПървата среща в Министерския съвет на работната група, която премиерът Кирил Петков създаде, за да дебатира бъдещето на COVID сертификата, приключи около 30 минути след началото ѝ в 11 ч. след спор между двете страни. Причината за напрежението обаче не бе медицинска, а се породи от тайното видеоизлъчване, което групата, определена от "Възраждане", организира. Техен представител снимаше заседанието със смартфон, което бе установено и предизвика недоволство в отсрещната страна, чиито представители проф. Радка Аргирова и проф. Георги Момеков отказаха да бъдат записвани предвид естеството на срещата. Техният довод бе, че идеята е, докато няма общо заключение и консенсус, да не бъде давана публичност на разговорите.


За създаването на работната група представители на "Възраждане" и Кирил Петков се разбраха на 14 януари, когато се срещнаха заради организирания от партията протест пред Народното събрание с искане сертификатът, нужен за участие в редица мероприятия, да отпадне. Идеята бе в нея да участват експерти, част от които подкрепят мярката за въвеждането на COVID сертификатите, а останалите - не. Групата имаше поставен срок до 2 февруари да даде предписания как да се процедира с изискванията за сертификат занапред и да подготви доклад до премиера. Дни по-късно Петков съобщи две условия, при които сертификатът да отпадне.


Форматът на създадената работна група е от 12 души, които са в две групи по шестима. На заседанието днес от страна на застъпниците на сертификата присъстваха клиничният вирусолог проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера, председателят на дружеството по фармация проф. Георги Момеков, д-р Христиана Бацелова, епидемиолог. Техни опоненти бяха Деян Николов, депутат от "Възраждане", който се представи и за статистик, д-р Георги Тодоров, представил се за специалист по клинична лаборатория, и имунологът проф. Андрей Чорбанов, депутат от "Има такъв народ", както и разследвания от Българския лекарски съюз доктор от инфекциозната болница в София Атанас Мангъров.
Около десетата минута на срещата служители, работещи за правителството, вероятно научили за тайното до този момент заснемане, уточниха на присъстващите, че такова не е предвидено. Включи се и проф. Радка Аргирова, която повтори на участниците от страна на "Възраждане", че подобно излъчване не е било договорено предварително и по тази причина трябва да бъде прекратено. Според Аргирова за пълно протоколиране на срещата са били предвидени двама служители, което гарантира пълнота и обективност при документирането й. От партията на Костадин Костадинов възразиха, че излъчване на заседанието на живо би било в полза на "прозрачността" при воденето на разговорите.


По-късно проф. Георги Момеков от групата представители на правителството заяви, че не желае да бъде сниман. Последваха го и други негови колеги и така влязоха в спор с представителите на "Възраждане", които се помъчиха да оправдаят излъчването с текстове от Закона за авторското право, според който участниците в заседанието били публични личности на публично място и по тази причина нямало как да предявят претенции, че не искат да бъдат снимани.


По време на краткото излъчване стана ясно също, че тъй като снимачната техника на "Възраждане" се намираше в непосредствена близост с нейните представители, зрителите на случващото се в Министерството на здравеопазването можеха да чуват ясно единствено техните реплики, но не и тези на представителите на правителството.


В крайна сметка 33 минути след началото на заседанието проф. Радка Аргирова заяви, че го прекратява, което сложи и край на разговорите.


По-късно от "Възраждане" дадоха брифинг в кулоарите на парламента, на който присъстваха Деян Николов, председателят на партията Костадин Костадинов и Атанас Мангъров. На него Николов сравни срещата с дебатите по политики, които водеха участниците в коалицията преди подписване на споразумение за управление на страната. Те бяха излъчвани на живо онлайн. Николов призова премиера Кирил Петков да излезе с позиция дали трябва да се излъчва всичко, което се случва в работната група. След това от "Възраждане" ще определят как ще процедират оттук нататък.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK