ГЕРБ иска компенсации за всички заради цената на тока, но без данни за разходите

ГЕРБ иска компенсации за всички заради цената на тока, но без данни за разходите

© Юлия ЛазароваПартия ГЕРБ иска извънредно заседание на комисията по енергетика, на което да настоява за обширните си искания за компенсации заради високите цени на електроенергията за църкви, болници, детски градини и училища, социални домове, транспорт в градовете и по националните пътища. Партията на Бойко Борисов предлага пълно компенсиране на увеличените цени за "обществените организации, които не могат да увеличат цените или които изпълняват обществена услуга".


Депутатът Делян Добрев посочи, че бюджетите в тези държавни сектори са фиксирани, но в същото време разходите им растат значително. Последва обяснение на няколко от депутатите на ГЕРБ с опит като министри на здравеопазването (проф. Костадин Ангелов), на труда и социалната политика (Деница Сачева), на образованието (Красимир Вълчев), на регионалното развитие (Николай Нанков), на транспорта (Росен Желязков), които обрисуваха картина на фалити на болници и социални домове, тъмнина (от която произтичал и ръст на престъпността), недостиг на питейна вода и др.


Бившите управляващи обаче не посочиха колко би струвал на държавата такъв мащаб на финансови помощи, нито отговориха доколко са реално осъществими при разчетите за бюджета на страната. Вместо финансови разчети Добрев заключи, че компенсациите за изброените от ГЕРБ обществени сектори ще са по-малко, отколкото помощите за енергоразпределителните предприятия, заяви от правителството "Петков". Засега се смята, че те са в размер на около 1.5 млрд. лв.
Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK