"Безалтернативен": Само с един кадидат за лидер "Да, България" избира ръководство на партията

Христо Иванов на учредяването на партия "Движение Да, България" - януари 2017

© Цветелина Белутова

Христо Иванов на учредяването на партия "Движение Да, България" - януари 2017Само с един кандидат за председател днес (29 януари) ще се състои националната конференция на "Да, България", чиято основна задача е да избере ново ръководство и да определи бъдещето на формацията, която е част от обединението "Демократична България".


Въпреки че досегашният председател на партията Христо Иванов подаде оставка веднага след парламентарните избори на 14 ноември и доскоро публично демонстрираше по-скоро нежелание отново да оглави партията, той е единствената номинация за лидер. И близки до Иванов партийци, и критици, и политолози обясняват този факт с това, че някогашният министър на правосъдието е "безалтернативна" фигура във формацията. На този фон бройката на желаещите да се включат в Националния съвет изглежда голяма (134).


В този орган според партийния устав трябва да има поне 50 члена, в момента те са 76. Сред кандидатите направи впечатление липсата на Мануела Малеева (учредител на "Да, България"), Калоян Янков (бивш депутат от 45-тото и 46-тото Народно събрание), Велизар Шаламанов (също депутат от 46-тото Народно събрание). Малеева и Янков досега бяха и в Изпълнителния съвет - оперативният ръководен орган.
Вътрешните процеси и проблеми в партията след резултатите от изборите през ноември миналата година, бяха изместени от преговорите за управление и "Демократична България" влезе като партньор в коалиционното правителство на "Продължаваме промяната" с трима министри (двама от "Да, България").


На конференцията днес се очаква за първи път Иванов да говори публично и пред партията за провала на вторите предсрочни за 2021 избори (до 166 968 гласа при 345 331 гласа през юли) и да представи посока за развитие пред формацията, която преди седмици отбеляза 5 години от създаването си. Ще бъдат гласувани и нов Национален съвет, контролен съвет и промени в устава.


Гледайте на живо от 10 часа на "Дневник".


Избори за нови ръководства предстоят и в останалите две партии в "Демократична България" - за ДСБ и "Зелено движение" те ще са през февруари. Политолозите не са единни в позициите си дали запазването на лидерите в дясната коалиция ще доведе до разпад или укрепване на обединението, но всички казват, че това ще зависи от (не)успеха на управляващото мнозинство.


Безалтернативният кандидат


След оставката си, досегашният лидер на партията ще се бори за поста със себе си. Според източници на "Дневник", Иванов до последно не искал да оглави патията отново, но бил разубеден от съпартийци. Липсата на други кандидатури обясняват с това, че в партията нямало желание да бъде сменен лидерът й и много местни структури са го номинирали за постта. Иванов избягваше тази тема публично, но наскоро заяви, че ако бъде избран на база на многобройните номинации, няма да откажа да поема тази отговорност.


Депутатът Ивайло Мирчев, който е член на Националния съвет и с Антоанета Цонева са сред най-близките хора до председателя на партията, заяви пред "Дневник", че макар и да има желаещи за председателското място, няма хора с неговото влияние вътре в партията.


През седмицата във "Фейсбук" започна "предизборна" кампания на част от кандидатите за преизбиране в Националния съвет и освен покана да ги подкрепят, повечето от тях изразяваха и подкрепата си за Христо Иванов. "Заради конкурентния принцип, би ми се искало да има повече от един кандидат и изявена лидерска битка, но към този момент не виждам фигура с опит, която би могла да замести достойно Христо Иванов.", завяи д-р Таня Андреева, също кандидат за националния съвет и бивш депутат от 46-тото Народно събрание.


Външен и вътрешен поглед


За някои политически анализатори липсата на други кандидатури не представлява сериозен проблем. Според политолога Милен Любенов е нормално Христо Иванов отново да бъде издигнат за лидер, тъй като бе сред активните участници, създали коалицията "Демократична България". По думите му обаче една промяна на върха няма да се отрази по негативен начин нито на коалицията, нито на самата партия.


"Една лидерска промяна винаги би означавало промяна на курса, а такива са нужни както в идейно-политически план, така и чисто организационно, "защото виждаме, че в това пространство можем да се появяат и други играчи в бъдеще", смята Любенов.

Иво Мирчев и Антоанета Цонева - ключови фигури в ръководството на "Да, България" на заседиение в парламента

© Юлия Лазарова

Иво Мирчев и Антоанета Цонева - ключови фигури в ръководството на "Да, България" на заседиение в парламента


Политологът и управляващ директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов обяснява, че фигурата на Христо Иванов изпъква, защото "в годините той превърна в своя тема правосъдната реформа, която пък стана лайт мотив на десните. Някак си покрай Лозан Панов и Методи Лалов видяхме опит за опозиция, но това е трудна работа, защото Христо Иванов се ползва с голям кредит на доверие в тази общност след протестите от 2020 г. Така че там не е логично да има някакви изненади", коментира Симеонов.


Единственият публичен критик на Иванов - вече независимият общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов, бе изключен от "Да, България" през януари. През октомври в началото на предизборната кампания и при реденето на листите за кандидати, той обвини ръководството на "Да, България" в "недемократичност" и "клиентелистко мислене и цели", ден по-късно защити Иванов. Попитан от "Дневник" дали е естествен фактът, че няма други кандидатури за лидерската позиция, Лалов заяви: "Когато си направил партията да се ръководи само от няколко човека, когато не се споделят отговорности и не се развиват местните структури, няма кой да поиска да вземе чужда партия. Това на практика означава да вземе една враждебна страна", коментира той пред "Дневник" фактът, че има само един кандидат.


Калоян Янков, който трябваше да води листата на "Демократична България" във Велико Търново на вота през ноември, но бе позициониран на последно място след като Христо Иванов реши да оглави листата в града, за да се изправи срещу депутата Делян Пеевски, сега не е кандидат за Националния съвет. Попитан дали това е причината да не се кандидатира той отрече тази хипотеза, но загатна, чв партията има проблеми, които повлияли на решението. Той обаче отказа да коментира какви са те преди да ги изложи на конференцията.


Вчера Малеева разпространи кратко писмо до активистите на партията, в което обясни мотивите си да не присъства на днешната конференция. "За съжаление през последната година и половина започнаха да се натрупват и много негативни емоции между нас, пише в текста. Опитах се да говоря, опитах се да намеря разрешения, опитах се да бъда диалогична, но за съжаление бях обвинена, че всявам смут в партията и че някой стои зад мен. За това ми се струва, че най-смисленото е да се отдръпна. Това ми остава и като единствения начин да бъда последователна и да покажа моето несъгласие с някои начини на работа и отношения между нас. Това поставяне на етикети на хора, за да се формира партийното мнение и целенасоченото им дискредитиране не е начина по който си представям, че можем да продължим да вървим заедно. Пожелавам още много успехи и се надявам, че това е само довиждане за известно време, а не сбогом", пише още Мануела Малеева.


На този фон проблемите в местната организация на "Да, България" във Варна също изглеждат сериозни. Заради сигнал от Надежда Йорданова за нередности при организирането и провеждането на общото събрание на местната организация, състояло се в края на ноември м.г., националната контролна комисия на партията е предложила събранието да бъде обявено за несъществуващо и да се насрочи ново.


Източници на "Дневник" от Националния съвет на партията твърдят, че както зад сигнал, така и зад решението на контролния съвет на партията стоят намерения за смяна на местното ръководство на партията с ново, наложено от централното.


Разпад, асимилация или укрепване


След изборното поражение през ноември мнозина заговориха за разпад на коалицията "Демократична България", от която "Да, България" е част. Източници в коалицията не отричат, че е имало идеи за отделяне на "Зелено движение" и присъединяване към "Продължаваме промяната", но те за момента не се обсъждат.


Според политолога Първан Симеонов е имало възможност за асимилиране на останалите формации при водещата роля на "Да, България", но този момент е отминал след появата на "Продължаваме промяната".
"Те са са научили урока. Много хора предвиждаха как ДСБ и "Да,България" като набъбне тяхното обединение ще се скарат за листите, но нищо такова не последва. Живеят си сравнително мирно и тихо. Има припламвания, но няма караница. Дали ще станат едно или не, това не е важно, важното е, че действат като едно", твърди Симеонов.


Политологът Евгений Дайнов също е на мнение, че до разпад няма да се стигне, "защото и трите формации са яли достатъчно бой поотделно, за да знаят, че съединението прави силата". По думите му опасността за тях би била "Продължаваме промяната" да открадне още от техния електорат и на следващи избори да останат извън парламента. Това би се реализирало, ако "Продължаваме промяната" стане огромна проевропейска партия", казва Дайнов.


Според Милен Любенов пък една подобна коалиция винаги би могла да бъде застрашена от разпад по всяко време, защото коалициите се създават във връзка с конкретни избори. "За да бъде успешно едно такова обединение трябва да се върви в посока на създаване на единен партиен субект или една политическа партия", смята той.

Христо Иванов е единственият кандидат за лидерския пост в "Да, България"

© Юлия Лазарова

Христо Иванов е единственият кандидат за лидерския пост в "Да, България"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK