Христо Иванов: Не ме пускат преди да съм си довършил работата

Христо Иванов: Не ме пускат преди да съм си довършил работата

© Георги КожухаровНе ме пускат преди да съм си довършил работата, включитено тази сравнително млада политическа организация да изработи своите нови лидери. Това заяви лидерът в оставка на "Да,България" Христо Иванов преди началото на Националната конференция, която се провежда в този момент. Нейната основна задача е да избере ново ръководство и да определи бъдещето на формацията, която е част от обединението "Демократична България.


Иванов, който подаде оставка веднага след парламентарните избори на 14 ноември и доскоро публично демонстрираше по-скоро нежелание отново да оглави партията, се оказа единствената номинация за лидер. Преди да се присъедини към колегите си партията той коментира пред журналисти, че една от целите му за новия мандат е на следващите избори за председател да има наистина голям избор от хора.


"Днес е момент, в който ние трябва да презаредим нашите органи и да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в "Демократчина България" - да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот.
Иванов отново заяви, че ключовият въпрос за него е намирането на мнозинство за конституционни промени. Именно за това било анонсирано създаването на паритетна комисия, в която да влязат всички политически сили, които да обсъдят промените в конституцията. "Тази задача изисква широк консенсус и ние ще търсим такъв. Без това нормализация на българския политически живот няма да може да се случи.", заяви Иванов.


Същото мнение сподели и министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди началото на конференцията. Тя подчерта, че се работи върху проектозакона за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдилищата, като предстои подготовка на една по-мащабна промяна в Закона за съдебната власт от гледна точка на конкурсите и атестирането на магистратите, независимост на съдиите и подобряване работата на Висшия съдебен съвет.


По думите ѝ се подготвят текстове в Националния план за възстановяване и устойчивост, който да въведе механизъм за търсене на отчетност и механизъм за контрол над главния прокурор. Идеята, която се разработва в момента е да има достатъчно високо поставен магистрат с опит в наказателното правораздаване като изборът ще бъде правен чрез Висшия съдебен съвет на принципа на случайното разпределение на делата, обясни Йорданова. Тя уточни, че след като приключи разследването, независими от неговия край, трябва да има гаранция, че кариерата на въпросния магистрат, ще продължи необезпокоявано от главния прокурор. В зависимост от конкретната ситуация трябва да има възможност главният прокурор да бъде отстраняван от длъжност, за да не влияе върху разследването.


Правосъдният министър Надежда Йорданова също присъства на Националната конференция.

© Георги Кожухаров

Правосъдният министър Надежда Йорданова също присъства на Националната конференция.


Христо Иванов заяви, че е удовлетворен от това, че Сотир Цацаров, председателят в оставката на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), го е посочил като негов критик, който е мотивирал оставка му по време на излушването му в антикорупционната комисия в парламента.


"Ние сме в много тежка ситуация, силно критикувани и в международен план и тук в България - от липсата на борба с политическата корупция. Сотир Цацаров носи отговорност за това и е нормално да си подаде оставката. Същото важи и за Иван Гешев, но какво е чувал от мен Сотир Цацаров е записано в протоколите на ВСС и на вашите медийни архиви," коментира Христо Иванов.


За смяната на ръководството на "Булгаргаз" и защо се наложила, Христо Иванов заяви, че щом цените на газта са такива, значи смяната на ръководството е била наложителна. България можела да избегне ценовата ситуация и това зависело от ръководство на "Булгаргаз". Той се надява новото ръководство на "Булгаргаз" да вземе бързи мерки и да покаже бързи резултати, защото няма да разполага със сто дни.


Конференцията, чието начало бе предвидено за 10.00 часа, започна с час по-късно поради липса на кворум. Според устава на партията началото на конференцията може да бъде дадено при присъствието на 50+1 от нейните членове. Ако това не може да бъде осъществено по някакви причини, началото се отлага с час и след това може да започне при минимум 500 присъстващи.


Дневният ред включва доклад на председателя, изменения в устава, избор на лидер, национален съвет и национална контролна комисия, и приемане на политическа декларация за визия и основни насоки за дейността на партията. Изпълнителният съвет, който представлява тясното ръководство на партията, ще бъде избран в друг ден. Той се избира от Националния съвет по предложение на председателя на формацията. Лидерът на партията пък се избира от всички членове на Националната конференция с резултат 50+1.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK