Кирил Петков: Единствените, които трябва да защитават българските интереси, сме ние самите

Кирил Петков: Единствените, които трябва да защитават българските интереси, сме ние самите

© ДневникПремиерът Кирил Петков е съгласен с идеята на президента на Франция Еманюел Макрон, че Европа трябва да има единна армия и сама да се защитава. Той е и оптимист за решаване на проблемите със Северна Македония. В годишния форум "Стълбището" на "Дарик Радио" Петков призова всички българи да се ваксинират.


България и Северна Македония трябва заедно да решават


Попитан за личното му мнение за отношенията със Северна Македония, премиерът заяви: "Може да искаме много неща, но не трябва да забравяме каква е крайната цел. Докато запазим българското достойнство, да запазим и добросъседствеото. На Балканите трябва да спре да се мисли националистически, трябва да започнем да мислим за региона. Докато се опитваме да заграждаме земята, не бива да забравяме къде се намираме", обобщи Петков, след като разказа къс разказ на руския писател Антон Чехов, който е роден на днешния ден, в който мъж можел да получи толкова земя, колкото успее да загради с тичане от изгрева до залеза на слънцето. Успял да загради голямо количество земя, но на залез слънце паднал мъртъв от умора (разказът всъщност е на Лев Толстой - бел.ред., а няколко часа по-късно Петков се извини за грешката си в публикация в профила си във "Фейсбук").


Той е на мнение, че във всяка област България и Севена Македония трябва заедно да вземат решения и да направят компромиси. Петков призна, че има риск да не се постигне споразумения, ако бъдат игнорирани хгрупите с националистическо мислене и говорене. "Това зависи от всички нас", каза.
Средната възраст на членовете на правителството е 40 години. "За да можеш да вървиш правилно напред, трябва да знаеш кой си и откъде идваш - това не трябва да се пренебрегва", посочи Пеков, попитан за произхода на Гоце Делчев, примерно. "Трябва да седнем да видим върху кои неща се съгласяваме и обединяваме", добави и обяви, че е призовал съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония да обяви официално историческите личности, около които има единодушие и те да бъдат включени и в учебните програми. Той е оптимистичен, че може да се направи процес, в който историческата истина да се разкрива и изчиства.


"Всички, които говорят само за проблемите в добросъседството, са врагове на това добросъседство", смята Петков.


"За" единна армия на ЕС


Премиерът Кирил Петков е съгласен с идеята на президента на Франция Еманюел Макрон, че Европа трябва да има единна армия и сама да се защитава. "Европа не бира да бъде консуматор на сигурност, а създател на сигурност. И тази стратегия трябва да бъде надграждаща НАТО - Европейски съюз, а не на база конкуренция", е на мнение Петков. "Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да имаме всички еднакви права", заяви още той.


По думите му "няма български и съюзнически, има съюзнически". "Последните 30 години сме правили толкова много грешки, че има огромни дефицити в един батальон, например. Нашата инвестиция в отбраната не трябва да бъде да похарчим едни пари, защото някой иска да си купи нещо, трябва да инвестираме, за да запълним дефицитите", коментира още.


"Стига сме говорили за русофили и русофоби, ние трябва да бъдем българофили. Единствените хора, които ще защитават българските интереси, сме ние самите", призова премиерът. По думите му обаче международното право трябва да се спазва. Министър-председателят смята още, че част от Европейския съюз е най-доброто място за България.


Призив за ваксиниране


Премиерът напомни, че COVID мерките са функция на заетостта на интензивните легла в болниците. "Ваксинирайки се, ти намаляваш риска да се намали броя на интензивните легла и дали да се затвори цялата икономика. Тези мерки, които имаме сега, нямаше да ги има, ако имахме по-голям процент ваксинирани", коментира Петков по темата с въведените нови противоепидемични мерки.


"Време е всеки да си поеме отговорността. Ако не се ваксинирате днес - гласувате за това да затваряме икономиката и училищата", изтъкна премиерът. Той изрази надежда, че както дойдат по-топлите месеци, късната пролет, тази вълна ще изчезне.


Антикорупционната политика


Ако прокуратурата откаже да образува дадено дело, Антикорупционната комисия може да обжалва в прокуратурата и да се качи на следваща инстанция, така че шансът да има "скрито-покрито" е много по-малък, разясни премиерът промените в КПКОНПИ.


Споредб него "законът Магнитски показа една голяма дупка в това България сама да си решава проблемите". Той обяви, че правителството мисли за закон, който да урегулира отношенията с "Магнитски", защото това е закон на САЩ, не на България. "Защо и как сме стигнали дотам, че всички български системи и органи да изпуснат това, което се случва, а САЩ да го видят от 8 хил. километра" - това е ключовият въпрос според Петков. По думите му антикорупционната комисия би трябвало да адресира точно този проблем.


Кирил Петков заяви, че приветства смяната на ръководството на "Булгаргаз", подробности четете тук.


Той получи и наградата на "Дарик" за политик на годината.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK