Корнелия Нинова: Вицепрезидентът няма правомощия да определя срок на годност на правителството

Корнелия Нинова: Вицепрезидентът няма правомощия да определя срок на годност на правителството

© Лили ТоушекВ ефира на БНТ вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова укори вицепрезидента Илияна Йотова за призива й за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.


"Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството. Госпожа Йотова си позволи да каже "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори." Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението, заяви Нинова.


Въпреки критиките си към вицепрезидента, Нинова увери, че няма напрежение между нея и президентската институция. "Президентът Румен Радев си има своите правомощия и ги упражнява", поощри го тя. Поясни, че е пропуснала церемонията по встъпване в длъжност заради конгреса на БСП, но е поздравила президентската двойка за началото на втория им мандат.
Нинова изтъкна, че правителството показва ясна воля за справяне с кризите чрез заложеното в бюджета за 2022 г. Тя подчерта, че е предвидено увеличение на капиталовите инвестиции на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, заради който много населени места въведоха режим на уличното осветление или промени в градския транспорт.


Според нея чрез предвиденото увеличение на социалните плащания в бюджета правителството показва, че започва "коренно нова политика, с която се връща ролята на социалната държава". "Това са големите идеологически претенции на БСП от години и сега започват да се реализират", изтъкна Нинова. "Знам, че това не е всичко, което хората очакват. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, но това са първи стъпки, които показват че има промяна в политиката", отбеляза тя.


Попитана за поскъпването на мобилните услуги министърът на икономиката каза, че ведомството е предотвратило незаконното двойно увеличение на цените, което са възнамерявали да направят мобилните оператори. "Сега цените на мобилните услуги се вдигат, но само с индекса за миналата година, което е в правото на операторите", каза тя.


Нинова увери, че новият закон за колекторските фирми ще бъде внесен в Народното събрание до края на февруари. По думите й се очаква голяма съпротива от сектора, защото "в него се въртят 4 милиарда лева", но увери, че е готова да осъществи промените докрай. На забележката на водещия, че бившият омбудсман Мая Манолова вече написа закон за колекторските фирми, Нинова каза: "Ми сигурно той е някъде... в чантата на Манолова. Такъв закон не е внасян в парламента".


"След колекторите да се готвят частните съдебни изпълнители", заяви Корнелия Нинова.


Вицепремиерът и лидер на БСП изтъкна, че социалистите не са се отказали от осъществяването на големите си цели като преизчисляването на пенсиите и прекратяване на практиката болниците да работят като търговски дружества. Изрази увереност, че с актуализацията на бюджета през юли, БСП ще има възможност да заложи големите си политики.


"Хората сами ще преценят, Мая Манолова да си говори каквото си иска" - така Нинова коментира обявената от лидера на гражданската платформа "Изправи се.БГ" подготовка на нова лява партия, в която и тя ще участва. "Обществеността има нужда от "нов мащабен социален проект, който да защити хората в икономическа криза", каза бившият омбудсман в интервю за Би Ти Ви в петък. "Всичко, което казах дотук, не е ли грижа за реалните проблеми и обедняването на хората", попита Нинова.


"Какво значи нова лява партия? Всички опити за нови леви партии представляваха копиране на програмата на БСП. Но копието винаги е по-слабо от оригинала. Така че ще чакаме и ще видим", заяви тя.


По темата за държавните предприятия малко по-късно в годишния форум "Стълбището" по "Дарик радио" вицепремиерът заяви, че държавата трябва да има по-засилена роля. По думите ѝ това ще помогне за по-висок брутен вътрешен продукт и за увеличение на доходите.


"ВМЗ Сопот" приключва на печалба миналата година, но ние продължаваме да работим за увеличение на доходите да служителите, например, заяви тя.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK