ГЕРБ вече иска отмяна на COVID сертификата заедно с "Има такъв народ" и "Възраждане"

ГЕРБ вече иска отмяна на COVID сертификата заедно с "Има такъв народ" и "Възраждане"

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2023

Партия ГЕРБ се обяви за отмяна в България на COVID сертификатите за ваксиниране, преболедуване, изследване и антитела, стана известно от брифинг на бившия министър на здравеопазването и настоящ депутат от партията на Бойко Борисов проф. Костадин Ангелов. Позицията е изненадваща, доколкото партията на Бойко Борисов досега винаги се е обявявала в подкрепа на ограниченията срещу разпространението на коронавируса, с обяснението, че така се опазват човешки животи. ГЕРБ досега се е припознавала и в европейските практики в борбата с COVID-19, част от които са удостоверенията за коронавируса. За техните притежатели се смята, че са по-малко рискови за себе си и околните в случай на заразяване.


С коренната промяна на позицията си ГЕРБ се включва в говоренето на "Възраждане" и "Има такъв народ" за отмяна на COVID сертификата в България, включително и с познатите формулировки, че удостоверенията се използват "за репресия срещу работещи хора". Аргументите на депутатите от партията на Бойко Борисов са, че правилата в България така или иначе значително се различават от европейските, както и че 30% от издадените удостоверенията били фалшиви. Проф. Ангелов не посочи източниците на цитираните от него данни, а на въпрос откъде има информацията, призова медиите: "Направете национално проучване и ще стигнете до същите данни".


"Когато падне зеленият сертификат, търговията и търсенето на сертификати ще спре. Ние ще свършим работата на МВР", заключи Ангелов, според когото настоящото правителство не се е справило с разкриването на схемите около COVID удостоверенията. Изказването на ГЕРБ дойде малко след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа във фейсбук, че премиерът Кирил Петков е поел ангажимент COVID удостоверенията да отпаднат не по-късно от април. Преди около две седмици министър-председателят публично заговори за възможност за отмяна на удостоверенията, но при конкретни условия, необвързани с точен календарен месец.
Росица Кирова от ГЕРБ допълни, че партията ще помогне на инициативата на "Възраждане" за обжалване на решението на парламента в Народното събрание да се влиза уж само със сертификат за COVID-19, с аргумента че правилата не се спазват от депутатите. Дванайсет от народните представители на ГЕРБ са се подписали под жалбата на партията на Костадин Костадинов до Конституционния съд.


Какви са разликите между българските и европейските сертификати четете тук
Защо правилата за COVID сертификатите в парламента са проформа четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK