Общините, искащи помощ за електричество, ще бъдат проверявани от финансовата инспекция

Министрите на финансите и енергетиката - Асен Василев и Александър Николов

© Надежда Чипева, Капитал

Министрите на финансите и енергетиката - Асен Василев и Александър НиколовПравителството създава работна група между две министерства - на енергетиката и на финансите, която ще проучва финансовите проблеми на всички общини, които искат държавна помощ заради скъпите цени на електроенергията. Всяка такава община ще бъде проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция, за да е сигурно, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки. Това съобщи след редовното правителствено заседание премиерът Кирил Петков. Напоследък все повече общини налагат режим на уличното осветление и други общински услуги заради скъпата електроенергия.


Министърът на енергетиката Александър Николов поясни, че работната група ще преценява какъв е размерът на общите разходи за електроенергия на общините и дали те ще бъдат обхванати от компенсации за януари, които по думите му възлизат на около 38%. Министърът каза, че работната група ще проверява още дали общините, получили помощ по т.нар. "Норвежка програма", са изпълнили мерки за подобряване на енергийната ефективност. Когато се установят всички данни и при "рационални" нужди на съответните общини за допълнителни средства, ще се пристъпи към тяхното подпомагане, посочи Николов.


На 27 януари от Националното сдружение на общините съобщиха, че са предложили на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия. Пред БНР кметът на Велико Търново и председател на сдружението на общините Даниел Панов допълни, че са разработени и няколко методики за компенсации заради високата цена на електричеството за небитовите потребители. Въпреки обещанията на управляващите, че ще компенсират общините заради високите сметки в последните месеци, Панов твърди, че няма някаква яснота как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти.
"По Закона за публичните финанси ние не можем да разходваме по-големи суми за електроенергия, за горива спрямо тези от предходната година, тъй като няма гласуван републикански бюджет. Ние дори и да имаме средства да платим тези по-високи сметки, влизаме в нарушение на Закона за публичните финанси. Специално при нас увеличението е близо 4 пъти в сравнение с миналогодишните сметки за ток", посочи пред БНР кметът на Сърница Неби Бозов.


Последната община, която заяви, че редуцира уличното осветление заради скъпия ток, е Ловеч - от днес ще бъдат засегнати централните улици и централната градска част.


Финансовата инспекция проверява общините, въвели режими заради скъпия ток


По разпореждане на вицепремиера Асен Василев АДФИ започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия, съобщиха от агенцията. Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези
общини, размера на разходите за електроенергия за периода октомври 2021 г. - февруари 2022 г. и съпоставката им за същия период на предходната година. Следва да бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия.


За общините, в които инспекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия. На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами,
съответно се установят причинени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на АДФИ.


Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините вицепремиерът Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през февруари сдружението да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от октомври 2021 г. - февруари 2022 г. и същия период на предходната година. В писмото се обръща внимание, че при анализа на информацията, данните за размера на отчетните разходи за издръжка и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните отчети за изпълнение на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния период.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK