ДПС ще сезира главния прокурор за нарушения при придобиване на "златни паспорти" за инвестиции

ДПС ще сезира главния прокурор за нарушения при придобиване на "златни паспорти" за инвестиции

© Юлия ЛазароваДПС ще сезира главния прокурор Иван Гешев за нарушения при придобиване на българско гражданство чрез инвестиции, т.е. за т.нар. златни паспорти.


Според депутата Хамид Хамид движението е получило сигнали за такива, а управляващите не искат да проверят всеки един случай.


"Ще искаме пълна проверка от прокуратурата за всеки отделен случай, защото това, което виждаме от документите, е страшно - появяват се много интересни китайци, руснаци и всякакви там. Искаме да разберем кой е лобирал за всеки от тях, какви нарушения и какви далавери са правени с тези паспорти", заяви Хамид пред журналисти в парламента. Той цитира данни от ДАНС, че от 2013 г. досега 103 лица са придобили българско гражданство за инвестиции.
В сряда правната комисия в парламента прие предложен от Министерския съвет законопроект, с който да се премахне т. нар. инвестиционно гражданство. Отхвърлен бе подобен законопроект на ДПС, сред вносителите на който е и санкционираният заради корупция по закона "Магнитски" от САЩ Делян Пеевски. С отхвърлянето на предложените текстове според Хамид Хамид се вижда нежеланието на управляващите да се проверят всички златни паспорти.


На 2 юни т.г. САЩ санкционира Делян Пеевски по закона "Магнитски" заради корупция. В съобщението се посочва, че подставено лице в корупционните дейности на Пеевски е Илко Желязков, който тогава бе зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. "Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите за санкцията по закона "Магнитски".


Днес Хамид Хамид каза, че парламентарната група на ДПС иска пълна проверка на инвестиционното гражданство, но явно "някои ги е страх". "Златните паспорти" са и пречка за отпадане на визите за САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK