Нинова сменила борда на консолидационната компания с цел оптимизация

Нинова сменила борда на консолидационната компания с цел оптимизация

© Велко АнгеловСмяната на борда на Държавната консолидационна компания (ДКК) се дължи на оставката на изпълнителния директор Ваня Караганева. Това обясни пред журналисти в парламента министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. По думите ѝ Караганева по свое желание е решила да напусне поста, но Нинова е решила да смени и останалите членове на борда, за да оптимизира работата на държавните предприятия.


"Прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизирам работата", заяви тя.


В сряда (9 февруари) се разбра, че в началото на февруари досегашното ръководство на ДКК е било освободено от икономическия министър Корнелия Нинова, а на тяхно място са назначени кадри на БСП.
От компанията си тръгва изпълнителният директор Ваня Караганева, чието име нашумя в края на миналата година покрай опита да бъде отстранена от ръководството на ДКК от други членове на борда, които бяха сред последните назначения при управлението на ГЕРБ. На нейно място като представител на дружеството сега е избран Михаил Кумчев, който е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев. За него се знае, че е бивш консул в Северна Македония и е ръководил инспекторат към Министерството на икономиката.


От 4 февруари са назначени нови членове на съвета на директорите до провеждането на конкурс. Като независими членове са определени Ивайло Лилов, който е бивш областен председател на БСП във Враца, и Смиляна Нитова-Кръстева, която е адвокат и бивш народен представител от левицата. Като представител на държавата в борда влиза и друг юрист - Таня Найденова-Митова, която е била общински съветник в София и кандидат-депутат от партията на Нинова и се приема за част от близкото ѝ обкръжение.


Министърът на икономиката обяви, че очаква всеки момент да получи доклада на Сметната палата от проверката на Държавната консолидационна компания, която тя възложи в средата на декември м.г.


Нинова добави, че разпускането на консолидационната компания, каквато идея бе лансирана преди време от премиера Кирил Петков, представлява сложна реформа, която в този момент би затруднило оздравяването на държаваните предприятия.


"Тези предприятия са в капитала на ДКК. От тяхно име ДКК е получила кредит от Българска банка за развитие (ББР), за да подпомага тяхната работа. Не е лесно с лека ръка да кажем разпуснем ДКК. Това са сложни процеси, които са навързани. В тях участва държавната банка, всичките акции на тези предприятия, аз не бих бързала с такава реформа.", подчерта Нинова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK