Телевизия "Евроком" е привлякла най-много пари за политическа реклама от малки партии

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаТелевизия "Евроком" е привлякла най-голяма сума от т. нар. медийни пакети, които държавата плаща, за да могат по-малките политически сили да се рекламират предизборно. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда.


Бюджетът отпусна през годината общо 2 132 742 лв. за трите кампании - за редовните и два пъти за извънредни парламентарни избори, и отделно малко над 847 000 лв. за президентските. Държавата субсидира с между 5 хил. и 40 хил. лв. медийната реклама на инициативни комитети и политически субекти. Формациите сами избират медиите, в които да се рекламират. Договорите с тях се одобряват от Централната избирателна комисия (ЦИК), която превежда парите направо на медията.


От общата сума телевизия "Евроком" е привлякла 758 530 лв. Втора е обществената БНТ, на която са заплатени поа това перо едва 473 179 лв.
Авторите на анализа отбелязват, че в "топ 20" се отличават някои нетрадиционни доставчици на медийни услуги. Такъв например е поддържания от издателство "Еньовче" сайт BGReporter.info. Те имат сключени договори с партия Граждани от протеста за кампанията от месец април на стойност 7 446 лв. и с партия "Бригада" за кампанията от ноември на стойност 15 650 лв. (което е почти 40% от целия медиен пакет на формацията).


Телевизия "Евроком" е привлякла най-много пари за политическа реклама от малки партии


Изследователите коментират, че и в трите предизборни кампании се наблюдават иновативни практики за достигане до повече избиратели. Те включват сключване на договори с нетипични медии, за които не е характерно отразяването на политическите теми в страната. Примери за това са договори на Партия на зелените с радио и телевизия "Сити" и в трите кампании, на Русофили за възраждане на отечеството с радио "Романтика" от ноември и на партия "Бригада" с телевизия ДСТВ (Ай Ди Пи Медия ЕООД) за парламентарните избори през юли и ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK