Депутат търси отговори от прокуратурата за изчезнали биткойни за 10 млрд. долара

Депутат търси отговори от прокуратурата за изчезнали биткойни за 10 млрд. долара

© Велко АнгеловИзбори 2022

Народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев се обърна с въпроси до прокуратурата за изчезналите биткойни, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция
"ПРАТКА/ВИРУС" през 2017 г. Той е изпратил запитвания до главния прокурор Иван Гешев и Центъра за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) с молба за информация по казуса.


В края на януари Мирчев отправи писмени въпроси до министерствата на вътрешните работи и на електронното управление, с които поиска информация за местонахождението на иззетите преди 5 години над 200 хил. биткойна при операция на прокуратурата и МВР.


"След като получих отговори от вътрешния министър за конфискуваните биткойни, които не дават съществена информация, се обърнах към SELEC и прокуратурата. Причината да пиша и на главния прокурор е информацията от МВР, че по случая работи специализираната прокуратура", обяснява Мирчев във "Фейсбук".
В действителност в отговора на министерство на вътрешните работи се посочва, че "в хода на разследванията по делото не са установяване и изземвани никакви криптовалути" и се добавя, че заради факта, че дейността на престъпната група се разпростира извън страната, делото е възложено за разследване в специализираната прокуратура.


Историята датира отпреди 5 години, когато SELEC съобщава, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са почти 10 милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара. Информацията се появява в специализирани сайтове, но тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, както и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов отричат да е изземвана криптовалута.


Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута, казва Мирчев.


Той иска от главния прокурор да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните - на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител.


"Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да - какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са", пита Мирчев.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK