"Алфа Рисърч": "Продължаваме промяната" е с най-голяма подкрепа, ГЕРБ губи доверие

"Алфа Рисърч": "Продължаваме промяната" е с най-голяма подкрепа, ГЕРБ губи доверие

© Лили ТоушекТри месеца след последните парламентарни избори "Продължаваме промяната" запазва първото си място, с 24.4% подкрепа на отчетлива дистанция пред основния си опонент ГЕРБ (18.1%). Подкрепата към партията на Бойко Борисов ,която остава втора политическа сила, отслабва с 4 пункта. Това показват резултатите на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за нагласите на избирателите. Анкетираните са отговаряли на въпроса за кого биха гласували, а стойностите са изчислени като процент от заявилите, че ще гласуват.


Спадът на подкрепата към ГЕРБ рефлектира и в оценките за лидера му. От 24% през декември 2020 г., когато все още беше начело на изпълнителната власт, доверието в Борисов е спаднало на 18%.

Двата противоположни процеса, развили се в БСП, през последните месеци - оспорването на лидерското място на Корнелия .Нинова заради водената от нея политика и слабия изборен резултат от една страна и консолидацията зад личността й, заради завръщането на социалистите във властта, от друга оставя партията в изходна позиция - без печалби, но и без загуби, коментират социолозите. Макар и да спечели вътрешнопартийната битка, Нинова, поне за момента, не успява да разшири общественото влияние на БСП, която е на нива малко под 10% (9.8%).


Продължава ерозията в електоралното влияние и на "Има такъв народ" след проиграните възможности за сформиране на правителство през миналата година, отчита проучването. Готовност да гласуват за формацията на Слави Трифонов заявяват 6.6% от българите.


Без промяна в сравнение с последните избори остава подкрепата за "Демократична България" - 6.4%., сочи проучването. След като бе един от основните донори на избиратели за "Продължаваме промяната" преди три месеца, в момента коалицията сплотява най-твърдите си привърженици, коментират социолозите. Едновременно с това съпредседателят на коалицията Христо Иванов е единственият от политически лидери, доверието към когото е измервано от "Алфа Рисърч през декември 2020 г., който оттогава е повишил рейтинга си - от 14% на 16%. (виж таблицата)Социолозите отбелязват, че по редица въпроси като евроатлантическата ориентация на страната, диалога със Северна Македония, първите действия на правителството симпатизантите на "Демократична България" са на доста по-различни позиции от останалите партии, и затова подчертават, че това поставя по-високи изисквания и пред техните лидери.


ДПС получава традиционната си подкрепа от 7.2% от живеещите в страната избиратели.


Три месеца парламентарно присъствие и остро конфронтационна политика на "Възраждане", особено по темата за зелените сертификати, й позволяват да затвърди позициите си в нишата на радикалните формации, отбелязват социолозите. Към края на февруари тя печели гласовете на 5.2% от гласуващите.


Резултатите показват, че въпреки сблъсъците между управляващите и опозицията през първите два месеца, слабостите на коалицията не водят до ръст в подкрепата за опозицията. Притесненията от отключените множество кризи в различни сектори, нежеланието да се върви към нови избори и липсата на убедителна алтернатива осигуряват поле за действие на новото правителство, коментира "Алфа Рисърч". Авторите на изследването отбелязват, че степента на подкрепа към новите управляващи зависи от това как властта структурира своите действия в най-близко бъдеще и доколко ефективно ще придвижи заявените реформи.


Какво е доверието към съдебната власт четете тук.
Данните за оценката на Народното събрание вижте тук
Как се оценява работата на правителството четете тук.
Какви са нагласите по горещите външнополитически теми вижте тук.


Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 6 - 14 февруари 2022г., сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK