Вътрешната опозиция в "Да, България" учреди клуб срещу "авторитарното управление" в партията

Мануела Малеева е сред учредителите на "Да, България" заедно с покойния университетски преподавател Кристиан Таков и настоящия лидер на партията Христо Иванов.

© Велко Ангелов

Мануела Малеева е сред учредителите на "Да, България" заедно с покойния университетски преподавател Кристиан Таков и настоящия лидер на партията Христо Иванов.Членове на "Да, България" - една от партиите в обединението "Демократична България", учредиха клуб в рамките на партията заради "разочарованието от Националната конференция". Клубът се казва "9 декември" и е кръстен на датата, когато е учредена "Да, България", а в него влизат хора от т.нар. вътрешна опозиция. Сред тях са бившият депутат от 46-ото Народно събрание Калоян Янков и един от учредителите - Мануела Малеева.


На националната конференция на "Да, България" в края на януари Янков и Малеева не се кандидатираха за членове на Изпълнителния съвет заради по техни думи прекалено многото "натрупани негативни емоции". Сега двамата посочват, че причината за учредяването на клуба е разочарованието от Националната конференция, което включва дефицита на демократично общуване, авторитарните управленски действия на членове на ръководството и едностранното и анонимно взимане на решения под различни предлози.


В учредителната декларация на клуба се изразява недоволство и от монопола на информация, кадруването отгоре и липсата на истински анализ за загубата на последните избори. В нея е записано още, че клубът възниква заради убеждението, че "Да, България" страда от сериозни дефицити, които трябва да бъдат поправени чрез диалог и съвместна работа.
Калоян Янков бе депутат от 46-ото Народно събрание. Той трябваше да води листата на "Демократична България" във Велико Търново на вота през ноември, но бе позициониран на последно място, след като Христо Иванов реши да оглави листата в града, за да се изправи срещу депутата Делян Пеевски,

© Юлия Лазарова

Калоян Янков бе депутат от 46-ото Народно събрание. Той трябваше да води листата на "Демократична България" във Велико Търново на вота през ноември, но бе позициониран на последно място, след като Христо Иванов реши да оглави листата в града, за да се изправи срещу депутата Делян Пеевски,


"Промяната, която ни предстои, е ключова. Искаме "Да, България" да бъде истинска политическа партия, а не "частен бранд". Задачата ѝ е да казва "Да!" не на един или друг от нас, а на българския народ, на неговото бъдеще, просвещение и качество на живот. Смятаме, че обновлението и категорично заявените и защитени в публичното пространство ценности и приоритети ще спрат отлива на хора от партията, ще привлекат повече нови членове и избиратели", пише още в документа.В клуба освен Калоян Янков и Мануела Малеева влизат и бившият зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов, както и културологът проф. Александър Кьосев.


По-късно през деня членът на Изпълнителния съвет на партията Ивайло Мирчев уточни пред Би Ти Ви, че това не е фракция, а клуб. Очаквало се да има и други такива клубове в "Да, България" - на юриста и на айти специалистите. Депутатът каза още, че не възприема себе си като сив кардинал, каквито обвинения има за него вътре в партията.


Настоящият лидер на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка веднага след парламентарните избори на 14 ноември, но няколко месеца по-късно бе преизбран за поста поради липсата на други кандидати.

Ето и пълният списък с участниците в клуба:


1. Мануела Малеева
2. Калоян Янков
3. проф. Александър Кьосев
4. Стоян Михайлов
5. Иван Матов
6. Вяра Пейчева
7. Адриан Сашов Миков
8. Анна Бекчиева - Асенова
9. Светослав Антонов
10. Александър Алипиев
11. Росен Иванов
12. Пламен Райчев
13. Нелко Начев
14. Красимир Петров
15. Надежда Пампорова
16. Иван Христов Стойчев
17. Йордан Терзиев
18. Георги Калев
19. Гергана Кабаиванова
20. Иван Стефанов Иванов
21. Явор Димитров
22. Преслав Нейчев
23. Елена Георгиева
24. Петя Георгиева
25. Севгин Молаюмеров
26. Пламен Цветков
27. Христо Христов
28. Николай Капитанов
29. Емил Илиев
30. Йоана Терзиева
31. Владимир Лафазански
32. Ива Стефанова
33. Бисерка Памукова
34. Симона Вълкова
35. Диляна Радоева
36. Ивайло Лазаров
37. Александър Иванов
38. Лилия Йовчева
39. Марин Платников
40. Георги Стефанов
41. Никола Петров
42. Хиньо Хинев
43. Стоян Петров
44. Атанас Вълков
45. Дарина Пархова
46. Вангелия Пархова
47. Анка Станчева
48. Илия Маринов
49. Николета Симон
50. Велин Папазов
51. Елена Божилова
52. Tаня Михова
53. Иван Белчев
54. Петя Златева
55. Юлиан Добрев
56. Стефан Корадов
57. Соня Корадова
58. Пламен Китипов
59. Анна Алексиева
60. Ангел Атанасов
61. Костадин Калайджиев
62. Калоян Тихов
63. Атанас Костадинов
64. Чавдар Влъчков
65. Иван Лалев
66. Георги Пампоров
67. Велизар Шаламанов
68. Владимир Дуков
69. Елена Зъмчева
70. Иван Христов
71. Силвия Атипова
72. Мария Спирова
73. Иван Петров Георгиев
74. Ивайло Тошев
75. Кристина Недялкова
76. Мартина Шопова-Янев
77. Росица Михова
78. Елица Христова-Анастасова
79. Пламен Даракчиев
80. Иван Василев
81. Бончо Ников
82. Преслав Пейчев
83. Фридрих-Димитър Крепиев
84. Константин Ангелов
85. Виктор Василев
86. Христо Близнаков
87. Калоян Иванов
88. Деян Герасимов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK