Изборът на управител на БНБ е новата разделителна линия в коалицията

Четворната коалиция ще има две номинации за управител на Българската народна банка (БНБ), като първата е официално потвърдената от "Има такъв народ" преди дни на Любомир Каримански (вляво), който е председател на бюджетната комисия, а втората е на финансиста и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

© Дневник

Четворната коалиция ще има две номинации за управител на Българската народна банка (БНБ), като първата е официално потвърдената от "Има такъв народ" преди дни на Любомир Каримански (вляво), който е председател на бюджетната комисия, а втората е на финансиста и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.Четворната коалиция ще има две номинации за управител на Българската народна банка (БНБ), като първата е официално потвърдената от "Има такъв народ" преди дни на Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия, а втората е на финансиста и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Нито една от двете не е официално внесена, така че промени в последния момент не са изключени.


Така изборът на управител на БНБ ще се окаже поредна разделителна линия в управляващата коалиция, макар и публично депутати от мнозинството да го наричат "състезание, в което ще победи най-добрият". Неофициалните коментари са, че някои от партиите в коалицията не приемат кандидатурата на Каримански заради част от кариерата му.


Срокът за номинации за гуверньор изтича днес (23 март), а мандатът на настоящия управител Димитър Радев изтече още през юли миналата година. Парламентът избира управител на БНБ с обикновено мнозинство, т.е. поне половината плюс един от регистриралите се при гласуването депутати. Последното гласуване на правилата за избор на гуверьор предложението на "Има такъв народ" за по-кратък срок за подаване на кандидатури беше подкрепено само от опозицията: ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".
Гуверньорът е ключова позиция в държавата, като новият ще е от особено значение предвид заявките на правителството, че след две години България ще смени националната валута с евро.


Една коалиция, двама кандидати


В кулоарите на парламента Андрей Гюров потвърди официално, че кандидатурата му се обсъжда, но не се ангажира дали в крайна сметка ще бъде внесена или ще остане само Каримански, от когото "Има такъв народ" не отстъпват.


"За всяка позиция търсим най-подходящите кандидати, това правим и сега", коментира Гюров. Заяви, че неговата кандидатура е обсъждана на коалиционен съвет, "който продължи доста дълго", но според неофициална информация не всички партньори са участвали в него. Гюров отказа да отговори на въпрос защо коалицията не се обединява около кандидатурата на Каримански. "Капитал" припомня, че до 2015 г. е бил изпълнителен директор на "Инвестбанк", която бе една от двете банки с констатиран капиталов недостиг при двата последни прегледа и стрес тестове от БНБ и ЕЦБ - през 2016 и 2019 г. Бил е в управата на ДЗИ банк и Д банк, както и изпълнителен директор на "Транскарт".


Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов отрече да има напрежение в коалицията заради това: "Няма нищо по-демократично да има други предложения, от другите коалиционни партньори и пленарната зала да избере гуверньор на БНБ". Той отрече партията на Слави Трифонов да е договаряла подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС, които разполагат общо с 93 гласа и заедно с "Има такъв народ" биха могли да осигурят общо 118 депутати за Каримански.Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не отговори еднозначно дали партията ще има своя кандидатура, но като условие за подкрепата ѝ посочи бъдещият управител да не одобрява смяната на националната валута с евро. Публично не е известно който и да е от двамата обсъждани кандидати да удовлетворяват изискванията на Костадинов.


Разбирателство или криза


Съпредседателят на "Демократична България" предупреди, че ако не се постигне разбирателство в коалицията за управителя на БНБ, напрежението в управляващото мнозинство може да прерасне в криза. "Ако на база на това, че има двама кандидати, се стигне до това някой да бъде избран с гласове от опозицията, това ще постави много тежки въпроси. Преминаването в състояния на плаващи мнозинства ще има огромни последици, далече надвишаващо личните амбиции някой да вземе един или друг пост", каза Иванов.


Румен Гечев от БСП също се обяви за постигане на общо съгласие в коалицията, така че изборът да не зависи от гласовете на позицията. Макар решението за управител на БНБ да е формално на парламента, от изказването му се разбра, че решението въобще не е на парламентарните групи от коалицията: "Аз не мога да каже дали ще се стигне до единна кандидатура, а че е добре да има, но това зависи дали ще се споразумеят четиримата лидери", смята Румен Гечев.


Проблемите на плаващите мнозинства


Плаващите мнозинства могат да се формират по всички теми, като тази формула беше приемлива за "Има такъв народ", когато възможността за редовно управление зависеше от партията на Слави Трифонов.


На нея се противопоставя "Демократична България", като съпредседателят Христо Иванов неведнъж е казвал, че "от това се възползва най-добре ДПС", за да се окаже решаващ фактор. Йордан Цонев от ДПС отказа да каже чия кандидатура ще подкрепи партията.


По предварителни данни "БСП за България" и "Демократична България" биха подкрепили кандидата на "Продължаваме промяната" при гласуването в зала. Това обаче гарантира едва 109 гласа, които могат да се окажат недостатъчни, ако всички 240 депутати са в пленарната зала при гласуването и са нужни 121 гласа.


Предисторията


Коалицията вече веднъж не успя да излъчи обща кандидатура, като още тогава номинацията на Каримански беше на дневен ред, но формално не беше внесена, а според информация на "Дневник" тогава "Продължаваме промяната" търсеше човек от чужбина.


Че "Има такъв народ" държи на поста управител на БНБ се разбра още в миналия парламент, когато първа политическа сила беше партията на Слави Трифонов. Тогава тя предложи срок от една три дни за подаване на кандидатури, което остави впечатлението, че "Има такъв народ" не иска да даде възможност за търсене на човек и ограничава времето за своята номинация. Тогава Каримански публично многократно отрече да става дума за него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK