ДПС поиска производителите на зелен ток да плащат повече за фонда за сигурност

Рамадан Аталай

© Юлия Лазарова

Рамадан АталайДвижението за права и свободи (ДПС) предлага да се въведат допълнителни ежемесечни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система" с цел да се съберат средства, за да може да се удължи периодът на подпомагане на бизнеса, общините, болниците, училищата и социалните домове заради увеличените цени на електроенергията за небитовите потребители.


Според движението при производителите на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници остават около 366 млн. лева, които биха могли да бъдат внесени във фонда. Депутатът от движението Рамадан Аталай обвини правителството, че не е внесло свой законопроект, за да вземе онези средства, които се акумулират и в АЕЦ, и във водните електрически централи на Националната електрическа компания и добави, че до момента компенсациите за бизнеса са от бюджета и от фонда "Енергийна сигурност".


"Щом подпомагаме бизнеса, да изискаме от бизнеса да не калкулира цената на електроенергията в продукцията си. Нашата молба е премиерът да намери възможност по най-бързия начин да накара неговите народни представители да подкрепят законопроекта, който сме подготвили", заяви Аталай. Той добави, че проекторешение на ДПС за същото е отхвърлено от енергийната комисия и затова сега ще бъде оформено като проектозакон.
Аталай коментира още, че мораториумът върху битовите цени на електроенергията и топлоенергията, който изтича днес, не е трябвало да бъде въвеждан. Цената за бита няма да бъде повишена, защото ще се вземе определено количество енергия от ядрената централа и ще запазим цената за бита, но не така стои въпросът за топлофикациите, коментира депутатът и изтъкна, че те ще бъдат сериозно натоварени.


Че мораториумът няма да бъде удължаван, потвърди и председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски


"Миналата седмица в комисията изслушвахме председателя на КЕВР и той ясно заяви, че не се очакват резки повишения на цените, нито пък шокови поскъпвания на цените на електроенергията. Ролята на регулатора е да определя тези цени", заяви Рибарски и добави, че ситуацията в момента е съвсем нормална.


По думите му цените на борсите падат, а инфлацията е внесена отвън. "Мисля, че мораториумът си изпълни целите", добави Рибарски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK