Според Петков искането на прокуратурата за записите от Министерски съвет граничи с престъпление

Според Петков искането на прокуратурата за записите от Министерски съвет граничи с престъпление

© Цветелина Белутова, КапиталИскането на прокуратурата за достъп до записите от всички входове и изходи на Министерски съвет граничи с престъпление. Това заяви пред Би Ти Ви премиерът Кирил Петков.


На 31 март от правителството потвърдиха, че служители на Национална служба за охрана са свалили записи от камери и са ги предали на прокурори в предходния ден. "Дневник" научи, че прокуратурата е поискала списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в Министерски съвет за периода 23 февруари - 23 март. Информацията е във връзка с досъдебно производство също от тази година.


"Две неща са странни. Софийска градска прокуратура изисква целия видеоматериал за един месец. Те искат да видят всеки, който се среща с мен. Опитват да видят, кои са хората даващи сигнали към европрокуратурата, защото Министерски съвет е контактна точка. Това граничи на ниво престъпление. Недопустимо е, ако е така", заяви Петков.
Той отново добави, че не се притеснява и ще отиде в прокуратурата за разпит във връзка с показанията му за евентуалното изнудване на Васил Божков. Такива премиерът вече даде пред разследващ полицай, което бе част от предисторията на арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Премиерът добави, че все още не е получил призовка от прокуратурата, която обяви, че разпитът ще е на 4 април (понеделник).


"Надявам се, че скоро ще разделяме хората в прокуратурата. Нямам доверие на главния прокурор Иван Гешев, но скрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на странта на народа в един скорошен момент", каза Петков.


Лаборатории изместили парламентарния контрол от програмата му


Петков информира, че в 8.45 ч. вчера е отлетял за българо-турската граница с министъра на земеделието Иван Иванов, и на транспорта Николай Събев, като е инспектирал граничните лаборатории, работещи за Агенцията по безопасност на храните.


"Установихме несвойствени и недобре изпълнени дейности. В лабораторията за животни не видях следи от влизали животни, а в хладилника за месо имаше цитрусови плодове. Разпоредих ДАНС да се занимае с този въпрос", каза Петков.


Пред "24 часа" той допълва, че камерите на лабораториите са изключени и е имало липса на контрол.


"Не може да имаме входна точка и да искаме да запазим интересите на българските производители, ако инспекциите на границата не работят. Веднага ще сменим част от ръководния персонал на БАБХ, който отговаря за тази дейност, ще разгледаме внимателно какви са задълженията по договорите на фирмите, които са там. Ще сложим видеонаблюдение. Имаме и още доста различни стъпки, които ще предприемем", заявява премиерът пред изданието.


Вчера той трябваше да бъде в Народното събрание за блиц контрол, който се провежда в първия петък от всеки месец. Отсъствието му бе критикувано от депутати на ГЕРБ.


Работата на лабораторията бе разглеждана в рамките на Комисията по ревизия в 46-ото Народно събрание. На 31 август 2021 г. заместник изпълнителния директор на БАБХ Николай Роснев обясни, че лабораторията за анализ е официална и в съответствие с изискванията за безопасност на храните и е минала официален одит от Европейската комисия, а има и регулярен контрол от националната референтна лаборатория. Дълги години на границата не е имало лаборатория, а пробите са били пращани до Плевен, в това време тировете са чакали на границата. За да се реши този проблем, от турската страна дори са предложили да изградят такава лаборатория.


На въпрос на оглавяващата комисията Мая Манолова той обясни, че частната лаборатория, която си събира таксите и няма прехвърляне към БАБХ, се помещава в сграда на агенцията, а на питане защо лабораторията не е държавна отговори, че няма финанси.


"Фитосанитарният контрол няма връзка с лабораторията на пункта. БАБХ няма контролни функции, предоставени на външни лица и сключени договори с тях. Те се изпълняват от официални инспектори. Други съпътстващи дейности да, но контролът е от БАБХ", каза той.


Той обясни, че товаро-разтоварната дейност преди е била извършвана от инспекторите на пункта, но след инцидент е въведено лице, отговорно за товара, като дейността се извършва от спедиторски фирми. "Имат си договори с вносители и износители и БАБХ няма отношение", каза Роснев. За агенцията единствено е важно стоката да бъде предоставена за контрол, а таксите се определят от спедиторските фирми.


Как Петков коментира меморандума с компанията Gemcorp - четете тук.
Петков: Руски шпиони работят срещу отношенията със Северна Македония - четете тук.
Каква е причината за посещението на Урсула фон дер Лайен - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK