"Тренд": ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната", но повечето българи не искат избори

"Тренд": ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната", но повечето българи не искат избори

© Цветелина Белутова, КапиталНай-голямата опозиционна партия - ГЕРБ, е първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват на евентуални парламентарни избори. Това сочи проучване на "Тренд", осъществено сред 1004 респонденти чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" в периода 6 - 13 април и финансирано от в. "24 часа". Потенциалните гласоподаватели на партията на Бойко Борисов са 23.6% от гласуващите, а след нов спад на подкрепата "Продължаваме промяната" е втора по доверие с 20.1%. В сравнение с месец март поддръжниците на ГЕРБ се увеличават с 1.7 процентни пункта, а тези на формацията на Кирил Петков и Асен Василев намаляват с 2.8.


На трета позиция на евентуални избори би било ДПС с 11.1%, следвано от БСП с 10.5% и "Възраждане" с 9.3%. Сред подгласниците на първите две политически сили най-осезаема е промяната за "Възраждане", която увеличава подкрепата си значително - с 3.3% за два месеца.

Сходни резултати за най-подкрепяните 4 партии показа проучването на "Алфа Рисърч", което бе оповестено на 18 април, както и на "Галъп" от 16 април.


"Демократична България" е със спад на резултата от 7.4 на 7.1% спрямо предходния месец, а "Има такъв народ" - от 7.5 на 6.9%.


Под четирипроцентния прага за влизане в Народното събрание остават "Изправи се.БГ!" с 1.9% и ВМРО с 1.3%.


Отчетени са съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на "Продължаваме промяната" стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-полярно отношение. Сред привържениците на "Демократична България" съотношението положителна - отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на "Има такъв народ" в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.


Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.


Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и "Възраждане" доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.


След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции при настоящото проучване се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.


Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.


При правителството също e регистриран лек спад на положителните оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.


При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK