Управляващите най-сетне се разбраха за отпускането на над 1 млрд. лв. за пътищата

Управляващите най-сетне се разбраха за отпускането на над 1 млрд. лв. за пътищата

© Велко АнгеловСлед близо две седмици публични разправии управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" - най-сетне са се договорили за изплащането и контрола на общо над 1 млрд. лв. към пътни фирми за стари договори за текущи ремонти.


Решението е взето късно снощи на коалиционен съвет и според информация на "Дневник" предвижда половината от сумата да се плаща след становище на комисията по регионална политика в парламента, а не по превенция и противодействие на корупцията, както предвиждаше първоначално предложението на "Продължаваме промяната" от края на миналата седмица. Председател на комисията по регионална политика е Настимир Ананиев, депутатът от първата по големина политическа сила.


В досегашните текстове за парите за пътищата се предвижда още Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да плати от бюджета си 50% от сумата по договорите, сключени за ремонт и поддръжка на пътищата, както и 100% от всички задължения, възникнали по договорите за доставка и монтаж на пътни знаци и мантинели и полагане на хоризонтална маркировка. Контролът на останалата половина, ако се приеме договореното на коалиционния съвет, следва да се прави по две линии: комисия, съставена от Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и комисията по регионална политика в парламента.


Първа стъпка към очертаващото се решение на казуса, който доведе до още взаимни атаки между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", се очаква да вземе тъкмо комисията по регионална политика на заседание от 13.15 часа. (Още по казуса четете тук, тук и тук)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK