Парламентът реши: пътните строители най-накрая ще си получат парите

Парламентът реши: пътните строители най-накрая ще си получат парите

© Юлия ЛазароваСлед над тричасов дебат в пленарна зала и почти две седмици разправии и протакане народните представители най-накрая намериха решение как да се разплатят с пътните строители, които от месеци очакват да получат над 1 млрд. по извършените от тях строителни дейности. Със 122 гласа "за", 35 "против" и двама въздържали се депутатите одобриха проекторешението на управляващата коалиция Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да плати още сега половината от сумата по договорите, сключени за ремонт и поддръжка на пътищата, а останалата половина да бъде изплатена след доклад на комисията по регионална политика в парламента. Строителните фирми ще получат и 100% от парите за маркировки, знаци и мантинели.


С проекторешението се дава зелена светлина на АПИ да продължи да възлага дейности по сключените договори за поддръжка и монтаж на пътищата, както и да подсигури завършването на всички започнати дейности, възложени въз основа на действащите към момента договори, без да е нужен парламентарен контрол.


Очаква се плащанията да започнат две седмици след приемането на решението от Народното събрание, а забавените ремонти и поддръжка - след Великден. Междувременно докато народните представители обсъждаха проекторешението, пред сградата на Народното събрание, както и на ключови места в страната строителите излязоха на протест заради забавените плащания. Те призоваха премиерът Кирил Петков да изпълни обещанията си за изплащането на дължимите им суми до 30 юни.


Коалиционната "тъпота" на "Има такъв народ"
Миналата седмица депутатите не успяха да разплетат възела заради взаимно блокиране между управляващите формации "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". В пленарна зала бяха гледани три проекторешения - на Комисията по конституционни и правни въпроси, на Комисията по регионално развитие, както и първоначалното предложение по темата, внесено от депутати от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП, като нито едно от тях не успя да събере достатъчно подкрепа. До подобен изход можеше да се стигне и днес, тъй като в петък (15 април) "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание две различни проекторешения, различаващи се именно в частта, уреждаща плащанията към изпълнителите. Този сценарий обаче бе предотвратен, след като в понеделник вечер лидерите на четирите управляващи формации "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се събраха на коалиционен съвет и успяха да се обединят около едно решение как да се изплатят парите на пътните фирми за стари договори за текущи ремонти.


Въпреки постигнатия консенсус обаче изказвания на депутати от партията на Слави Трифонов демонстрираха, че все още съществува напрежение между коалиционните партньори по темата. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, чиято кандидатура за управител на Българската народна банка не бе одобрена от парламента миналата седмица, отправи забележки към текста. По думите му парите, които ще бъдат изплатени на фирмите, няма да дойдат от бюджета на АПИ, а трябва да дойдат от централния бюджет. Каримански посочи, че не е ясно и какво ще се случи, ако становището на регионалната комисия противоречи на това на междуведомствената комисия.


Малко по-късно председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов защити изказването на Каримански и добави, че депутатите ще трябва да актуализират бюджета, за да бъдат възстановени парите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според него депутатите на "Има такъв народ" се намирали в интересна ситуация, защото предложенията на г-н Каримански били абсолютно точни и справедливи, познавайки манталитета на коалиционните партньори, било напълно възможно след това те да гласуват против цялото решение. Затова Йорданов призова колегите си да гласуват против предложенията на Каримански, за да постъпят "коалиционно тъпо, но коалиционно".


Каримански от своя страна отговори, че за улеснение оттегля предложенията си, "за да може треската в Министерския съвет и в нашите коалиционни партньори да се успокои, че не Любомир Каримански разваля коалицията".


От ДПС И ГЕРБ се включиха с реплики към Тошко Йорданов, добавяйки, че не знаят дали решението е тъпо, но е противозаконно, защото правомощия на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвърляни на законодателната дори с решение на Народното събрание.


Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син заяви, че трябва да се помисли освен регионалната комисия да се изказва и комисията по вероизповедания, защото "имаме явен библейски сюжет. Цялото това решение служи като смокиново листо на премиера Кирил Петков, защото няма никаква логика Министерският съвет да не реши този казус".


Тошко Йорданов се съгласи, че решението е противоконстотуционно, и добави, че одобряването на останалата част от плащанията от парламентарната комисия по регионално развитие представлява "наказателна операция" заради намеци, че могат да се правят далавери с парите на МРРБ. Той заяви, че "Има такъв народ" няма да оттегли предложението за създаване на временна комисия, която да следи, да одобрява всички големи плащания на всички министерства.


600 млн. срещу 13 млрд. в министерството на Лорер... аз може да съм тъп, но не чак до там.


Тошко Йорданов,

председател на парламентарната група на


Кой забърка кашата?


Дебатът между депутатите премина с взаимни нападки между управляващи и опозиция. Първи атакуваха представителите на ГЕРБ. Бившият министър на туризма в кабинета на Бойко Борисов Николина Ангелкова заяви, че няма правно основание за внасянето на подобно решение, а въпросът е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт. По думите ѝ бившият служебен регионален министър Виолета Комитова била подложила динена кора на Гроздан Караджов заради подписаните от нея пътни анекси към договорите с пътните фирми. Тезата ѝ бе продължена и от други представители на партията, според които кашата била създадена
от реваншисткото служебно правителство. Дани Каназирева определи комисията по регионално развитие, която ще прави проверка на договорите и на фирмите, като "рекетьорска комисия".


Според Искрен Митев от "Продължаваме промяната" истинските рекетьори са ГЕРБ, защото "поставяха българските фирми на колене, карайки ги да се молят да им давате договори". "Сега ни карате ние да платим вашата сметка", коментира Митев.


Председателят на комисията по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов от БСП репликира с въпроса дали депутатите от ГЕРБ не се чувстват неудобно да говорят за пътища, "при положение че пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години?. Според него кашата била забъркана именно от ГЕРБ, защото не може да имаш налични 710 милиона и да подпишеш договори за 3 милиарда и 300 милиона.


Трябва да си носител на “Оскар“, за даможе да излезеш тук и да говориш по този начин, точно за пътища


Борислав Гуцанов,

депутат от БСП


Зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" продължи думите на Гуцанов като заяви, че "ремонтът на ремонта на ремонта и така до края на света е в интерес на ГЕРБ, защото те обичат да възлагат в нарушение на Закона за обществените поръчки", а пък Явор Божанков нарече построените от ГЕРБ пътища "хубава работа, ама гербаджийска".


От "Възраждане" и ДПС дадоха да се разбере, че също няма да подкрепят проекторешението, което според тях е противоконституционно. От ГЕРБ пък поискаха гласуването да бъде явно чрез ставане от място с поименно извикване на депутатите, за да е видно кой стои зад това според тях "срамно решение". Предложението обаче беше отхвърлено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK