Президентът критикува кабинета за Украйна и го предупреди да внимава за газа

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевПрезидентът Румен Радев отправи поредна критика към правителството и се обяви против даването на военна помощ на Украйна. "Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва - техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на националния интерес", заяви Радев пред медиите, преди да замине на официално посещение в Испания.


Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. "Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите", заяви Радев.


"Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката (Корнелия Нинова - бел.ред.) ще обясни това на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", добави Радев.
Според Радев правителството има да отговаря на много въпроси: защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се газът на Австрия и Германия и те как плащат и как гарантират своята сигурност, резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция... "Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време, и средства и означава по-високи цени и рискове за доставките", каза президентът.


По думите му това, което става с газа, ще е истински тест за европейската солидарност и ще покаже дали Европейският съюз ще помогне и как на най-зависимата енергийно и най-бедната европейска държава.


Румен Радев подчерта още, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България. "Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет, обслужват не българския интерес, а интересът на други държави, които безплатно транзитират през наша територия." - посочи той.


Твърдо против оръжие за Украйна


Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев. "Категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение", каза президентът по повод заминаването на делегация начело с премиера Кирил Петков за Украйна.


По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи. "Политици, които са загубили чувствителността си към проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи", каза Радев.


Нинова: Радев създаде "Продължаваме промяната", за да убие БСП


Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заплашва, че ще напусне коалицията, ако България реши да подкрепи Украйна с оръжие, реагира светкавично и остро срещу президента в статус във "Фейсбук". "Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент, какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство", написа лидерът на БСП и продължи:


"Защото и сега разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче "Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес."Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK