Коалицията направи крачка към регулиране на работата на колекторските фирми

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова защитава в парламента законопроекта за колекторските фирми.

© Велко Ангелов

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова защитава в парламента законопроекта за колекторските фирми.На първо четене в пленарната зала на Народното събрание депутатите от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България", приеха законопроект, с който вицепремиерът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова претендира, че ще се регулира дейността на колекторските фирми.


"Против" законопроекта гласува "Възраждане", а ГЕРБ-СДС и ДПС не се включиха в гласуването. Тъкмо от партията на Бойко Борисов обаче бяха най-сериозните критики към текстовете, внесени от Министерския съвет. Значителни забележки не липсваха обаче и от коалиционния партньор "Има такъв народ", като водещият юрист Ива Митева обяви, че законопроектът на Нинова е неясен и неточен. Депутатите решиха, че между първо и второ четене ще има 28 дни за обсъждане и прецизиране на текстовете и по думите на Митева заседанията на съответната работна група ще бъдат публични.


БСП срещу "дивия Запад на този пазар"


Основно самата Корнелия Нинова и депутатите от социалистическата партия защитаваха законопроекта на лидера си. Тя обяви, че ако текстовете бъдат окончателно приети, ще се създаде регистър на колекторските фирми и само одобрените ще имат право да търсят вземания.
Нинова твърди, че със законопроекта ѝ се премахва възможността за начисляване на такси и комисиони към първоначално взетата сума, а за нарушителите се предвиждат санкции. "Досега всеки кредитор прехвърля вашето вземане на второ лице, той на трето, без вие да знаете какво се случва. Явява се изведнъж някакъв човек и ви казва, че сте взели 100 лева, но ми дължите 1000 лв., иначе тежко ви", каза вицепремиерът и твърди, че новите текстове предвиждат длъжниците да бъдат уведомявани писмено, когато кредиторът прехвърля задълженията им.


"Ако се приеме законът, преди някой да ви цъфне на вратата, ще получите покана за доброволно изпълнение. Тоест ще знаете какво ви чака, ако не си платите", допълни Нинова.


Вицепремиерът каза още, че досега е нямало възможност длъжниците да оспорват претенциите на кредиторите, но вече било взето предвид в законопроекта ѝ. Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС обаче се противопостави на тази теза: "Обжалването на вземанията от колекторската фирма е ясно и точно формулиран в няколко закона", твърди юристът от партията на Бойко Борисов.


В момента състоянието на този пазар е като в дивия Запад - няккави хора без регламентация, в малките часове на нощта, терориризрат длъжника и събират за сто лева дълг, хиляди левове.


Явор Божанков,

"БСП за България"


Явор Божанков каза още, че законорпоектът изпълнявал основните си цели: да предоставя възможност на потребителите да бъдат информирани за задълженията си и да им се предоставя възможност за защита.


ГЕРБ: законопроетът ви е тотална лъжа


"Шумно рекламираният ви законопроект е тотална лъжа, че защитава потребителите - защитавате само колекторските фирми, създавайки им монополно положение в страната", обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева.


По думите ѝ текстове на Корнелия Нинова, за които тя заговори още в началото на годината, защитават много малка част от задълженията, които се прехвърлят, защото извън обхвата на законопроекта - твърди Каназирева - са банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити: "Този законопроект пази само от прехвърляне на задължения към ВиК, топлофикация, телефонни сметки: най-малката част, представляваща пазарен дял на задължения, които се продават. Тези, които тормозят стотици хиляди души, са извадени от обхвата на този законопроект", каза депутатът от партията на Бойко Борисов.


Прави се нещо половинчато.Този законопроект всъщност защитава и създава монопол на колекторските фирми.


Дани Каназирева,

ГЕРБ-СДС


"Ако тази парламентарна група е имала намерение да регулира тези отношения, е имала достатъчно време да го направи", отвърна на ГЕРБ-СДС Васил Стефанов от "Продължаваме промяната".


В критиките към законопроекта на Корнелия Нинова се включи и Ива Митева от "Има такъв народ". Тя обяви, че има редица отрицателни становища към текстовете: "Не случайно колегите (има предвид от ГЕРБ-СДС - бел. авт.) поставят въпроса за бързите кредити, защото и между юристите съществува полемика включват ли се тук бързите кредити или не. До този извод трябва да се стигне с тълкуване. Разпоредбите трябва да бъдат прецизни, ясни и точни", каза основният юрист от партията на Слави Трифонов.


"Ясно трябва да бъдат включени както банковите институции, така и небанковите финансови институции. дълговете към банките са около 45% от вземанията, които се събират", каза още Ива Митева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK